Основи технології ремонту автомобіля

Види, методи і система ремонту автомобілів

Ремонт є комплекс операцій по відновленню справності або працездатності виробів і відновленню ресурсів виробів і їх складових частин. Стосовно автомобільної техніки виробами є автомобілі (автобуси) і їх агрегати, а складовими частинами - агрегати (для автомобілів і автобусів), складальні одиниці і окремі деталі (для агрегатів).

По ряду істотних ознак виділяють різні види ремонту. По ступеню відновлення ресурсу ремонт може бути капітальним або поточним.

Капітальний ремонт (КР) - ремонт, що виконується для відновлення справності повного або близького до повного відновлення ресурсу виробу із заміною або відновленням будь-яких його частин, включаючи базові.

Поточний ремонт (ТР) - ремонт, що виконується для забезпечення або відновлення працездатності виробу і полягає в заміні і (або) відновленні окремих частин.

По планомірності виконання розрізняють ремонти - плановий і неплановий.

Плановий ремонт - ремонт, постановка на який здійснюється відповідно до вимог нормативно-технічної документації.

Неплановий ремонт - ремонт,постановка виробів на який здійснюється без попереднього призначення. Неплановий ремонт проводиться з метою усунення наслідків відмов.

По регламентації виконання передбачаються ремонти: регламентований і по технічному стану.

Регламентованний ремонт - плановий ремонт, що виконується з періодичністю і в об'ємі, встановленими в експлуатаційній документації, незалежно від технічного стану виробу у момент початку ремонту.

Ремонт по технічному стану - плановий ремонт, при якому контроль технічного стану виконується з періодичністю і об'ємом, встановленими в нормативно-технічній документації, а об'єм і момент початку роботи визначаються технічним станом виробу.

Основи технології ремонту автомобіля

Проведення КР автомобілів і їх агрегатів в умовах сучасного АРВ (авторемонтного виробництва) пов'язане з виконанням широкого комплексу різноманітних робіт. При цьому разом з основними роботами, такими, як розбирання, миття і очищення, дефектація і сортування, відновлення і виготовлення деталей, комплектування і збірка, випробування і фарбування, виконуються і допоміжні роботи: транспортування, складські операції, ремонт устаткування і будівель, технічний контроль, матеріально-технічне постачання, забезпечення виробництва інструментом і всіма видами енергії.

Перший етап КР автомобіля - його розбирання і миття. Переміщуваний транспортером автомобіль надалі поступає на пости повного розбирання. Тут з нього знімають механізм управління, силовий агрегат, карданні вали, передній і задній мости, вузли підвіски і привід гальмівної системи. Всі зняті агрегати і вузли направляють на спеціалізовані дільниці (цехи) і пости для подальшого ремонту. Раму автомобіля, що залишилася в кінці розбирання, піддають миттю і відправляють в ремонт.

Другий етап - це ремонт агрегатів і вузлів. На цьому етапі виконуються: розбирання агрегату (вузла), миття і очищення деталей, дефектація їх, відновлення деталей, збірка агрегату (вузла), його випробування, обкатка і фарбування. Проте, як видно з схеми, цей перелік робіт виконується не по всіх агрегатах і вузлах, що пояснюється особливостями призначення і пристрою вузла або агрегату.

Третім етапом технологічного процесу КР автомобіля є його загальна збірка, яка ведеться з відремонтованих агрегатів і вузлів на спеціалізованих постах або на потокових лініях.

Після загальної збірки автомобіль заправляють паливом і подають на випробування, що є четвертим етапом технологічного процесу КР. Випробування проводяться пробігом або на випробувальних стендах з біговими барабанами. Під час випробувань проводяться необхідні регулювання і усуваються виявлені несправності. Після випробувань в дорожніх умовах автомобіль піддають миттю. При виявленні в ході випробувань несправностей, що не усуваються регулюванням, автомобіль направляють на пост усунення дефектів Повністю справний автомобіль при необхідності підфарбовують і здають представникові відділу технічного контролю або безпосередньо замовникові.








Дата добавления: 2015-11-10; просмотров: 1163;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.