Поняття цінностей організації.

У будь-якій компанії існують такі поняття як цінності, віра, культура, навіть якщо вони не описані в документах, не розвішані на плакатах у офісі, не оголошуються на зібраннях і офіційних нарадах. Вони тим чи іншим чином впливають на прийняття керівниками управлінських та стратегічних рішень, на поведінку працівників компанії у буденних, і особливо у критичних ситуаціях. Якщо декларовані цінності компанії не співпадають з тим, як «є зазвичай, як заведено» і як звикли працювати люди, або ж цінності власників та топ-менеджементу розбігаються з декларованими, це породжує подвійні стандарти. В цій ситуації працівники знову ж таки вирішують діяти на свій розсуд і дотримуючись власної «карти світу». І тоді компанія змушена витрачати додаткові ресурси на контроль та матеріальне стимулювання. Як наслідок, компанії втрачають значно більші суми через неякісне обслуговування, неякісно вироблені товари, втрачених клієнтів та ринки. Система цінностей визначає що таке «добре» і що таке «погано» для компанії і для працівника.

Цінності в житті людини відіграють надзвичайно важливу, можливо ключову роль. Як зазначав Віктор Франкл, «людину цікавить передо всім не реалізація її «я», але реалізація цінностей та змістовних можливостей, котрі слід шукати, скоріш, в оточуючому світі, ніж у середині її самої. Людині потрібний той різновид внутрішньої напруги, який підтримує її постійну орієнтацію на реалізацію конкретних цінностей, на реалізацію смислу її існування». Для того, щоб система цінностей позитивно впливала на результати діяльності компанії, необхідно, щоб система цінностей працівника співпадала із системою цінностей компанії, а система цінностей компанії була інтегрована у стратегію розвитку і забезпечувала її реалізацію. Тоді працює ефект синергії і компанії вдається найближче підійти до втілення стратегії і досягати поставлених цілей.

Цінності повинні бути фундаментом культури та кадрової політики компанії. Це дієвий інструмент, який є вагомим мотиваційним фактором для працівників на шляху досягнення як особистих цілей, так і стратегічних цілей компанії. Які цінності є «хорошими», а які «поганими» для бізнесу? Найкраща відповідь – хороші цінності це ті, які підтримують вигідну для компанії поведінку працівників і допомагають втілити стратегічні цілі компанії. Наприклад, якщо цінністю компанії є клієнт, то працівники, які ставляться до покупця як до людини, яка реально платить їм зарплату і від якої залежить їхнє майбутнє, демонструють реальну цінність покупця для компанії. Покупець це бачить і міцніє його лояльне ставлення. А саме це забезпечує компанії і кожному її працівнику розвиток та успішне майбутнє. Ось найбільш типові сфери, у яких цінності прямо або опосередковано впливають на результати (рис.1.16):

 

Рис.1.16. Сфери, на які впливають організаційні цінності

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1997;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.