Біоінженерія. Генна, генетична та клітинна інженерія.

Сучасний рівень знань зробив можливим перехід до спрямованого конструювання молекул спадковості, окремих клітин і цілих організмів. Вчені біологи не лише вивчають будову і функціонування організмів, а й створюють нові варіанти живих систем, які не могли появитися в ході еволюції. Так з’явилися нові напрямки біології – генна, генетична та клітинна інженерія, які об’єднують під загальним терміном біоінженерія.

Генна інженерія вужче поняття, ніж генетична інженерія. Вона має відношення до окремого гена чи окремих генів. Її завдання – виділення і синтез генів, конструювання і клонування нових рекомбінантних молекул ДНК, створення банку генів.

Генетична інженерія – це ширше поняття; вона (ГІ) займається проблемами спрямованого конструювання (за допомогою методів генної інженерії) нових живих організмів з бажаними для людини ознаками і властивостями. Тобто, генетична інженерія – це генна інженерія + трансгенозис. За визначенням академіка Баєва генетичну інженерію можна розглядати як науку про зміну генетичної програми клітин та організмів в інтересах людини.

Техніка вирощування in vitro клітин вищих організмів збільшує можливості генетичної інженерії рослин і тварин, оскільки клітини і, особливо, «голі» протопласти є зручними реципієнтами для введення чужого генетичного матеріалу. Під час культивування клітин in vitro з ними можна здійснювати різні маніпуляції і одержувати трансгенні (трансформовані) клітини, а з них – цілі організми з новими спадковими властивостями. Генетична і клітинна інженерія спрямовані на вирішення спільного завдання – здійснення контрольованих біологічних маніпуляцій, пов’язаних з генами, хромосомами, ядрами та іншими органелами клітин з метою створення нових бажаних для людини генотипів. Тому ці напрямки часто об’єднують під загальною назвою «біоінженерія».

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 909;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.