Зворотна транскриптаза. Ферментативний синтез генів.

Великі за розмірами гени одержують методом ферментативного синтезу. Суть його полягає в тому, що з клітин виділяють певний тип іРНК, яка є комплементарною копією гена. На цих копіях за допомогою фермента — зворотної транскриптази — синтезують відповідний ген. Цей фермент здійснює синтез ДНК у напрямі 5' → 3', який приєднує по одному нуклеотиду шляхом комплементарного спарювання основ з іРНК-матрицею. Продукт реакції становить собою гібридну молекулу, яка складається з РНК-матриці, що з'єднана з комплементарним ланцюгом ДНК. Одержаний комплекс (РНК — ДНК) руйнують обробленням лугом (на ДНК луг не впливає). Внаслідок цього утворюється одноланцюгова ДНК, комплементарна іРНК (її позначають кДНК). За допомогою ДНК-полімерази пере­творюють одноланцюгову кДНК у дволанцюгову шляхом добудови комплементарного ланцюга. Завдяки зворотній транскриптазі був знайдений шлях для синтезу будь-якого з існуючих генів, незалежно від їх складності. За відкриття цього фермента Д. Балтімор і X. Тьомін були удостоєні в 1975 р. Нобелівської премії.

Шляхом ферментативного синтезу були створені гени глобіну кролика, миші, голуба, качки та людини. Приклади штучно синтезованих генів ссавців, які проявили свою біологічну активність у клітинах кишкової палички, наведені в табл. 1.

Таблиця 1. Приклади генів ссавців, виражених в Е. соlі

Ген Метод створення
1. Редуктази дигідрофолату миші Зворотна транскрипція
2. Інсуліну щура Зворотна транскрипція
3. Яєчного альбуміну Зворотна транскрипція
4. Соматостатину людини Хімічний синтез
5. Інсуліну людини Зворотна транскрипція
6. Гормону росту людини Хімічний синтез і зворотна транскрипція
7. Інтерферону людини Зворотна транскрипція
8. Урокінази людини Зворотна транскрипція
9. α- 1 тимозину людини Зворотна транскрипція

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1528;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.