ЕНДОМЕТРІОЗ ОЧЕРЕВИНИ РЕКТАЛЬНО-МАТКОВОГО ПОГЛИБЛЕННЯ І КРИЖОВИХ ЗВ'ЯЗОК

 

Ендометріоз очеревини ректально-маткового поглиблення, як і ендометріоз крижових зв'язок, часто поєднується з ендометріозом яєчника і ретроцервікальним ендометріозом, але у жінок репродуктивного віку може спостерігатися як самостійне захворювання. Ураження очеревини протікає безсимптомно, а ураження ректально-маткового поглиблення виявляється рано і супроводжується сильними болісними відчуттями, що посилюються напередодні і під час менструації і статевого акту.

Ендометріоїдні гетеротопії ректально-маткового поглиблення мають чітку форму і невеликі розміри (1-4 см). Ці утворення, як правило, нерухомі і нерідко спаяні з кишечником; поверхня їх горбиста, при пальпації супроводжуються болем, особливо перед або безпосередньо після менструації (рис. 6).

Ендометріоз очеревини часто протікає із залученням в патологічний процес товстого кишечника, що свідчить про тривалість і тяжкість захворювання. Дані пальпації і ректороманоскопії малохарактерні. Високоінформативним методом діагностики є рентгенографія товстого кишечника, при якій спостерігається стенозування кишки, звично на невеликій ділянці із звуженням просвіту до 1-2,5 см.

 

 

Рис.6 - Ендометріоїдні гетеротопії очеревини малого тазу

При лапароскопії дана форма ендометріозу характеризується множинними утвореннями на очеревині ректально-маткового простору, які мають різні морфологічні прояви: атипові (непігментовані, білясті) везикули, геморагічні везикули; жовто-коричневі горбики, що пігментуються, і плями; типові (сині, фіолетові, чорні) поверхневі і глибокі інфільтровані гетеротопії.

Ендометріоз кишечнику необхідно диференціювати із злоякісними новоутвореннями.

Ендометріоз круглих зв'язок матки може розвиватися як в інтраперитонеальному відділі, так і в екстраперитонеальній частині. У останньому випадку ендометріоїдні гетеротопії виявляються в паховому каналі, що важливо враховувати при диференціальній діагностиці з паховими грижами.

 

ЕНДОМЕТРІОЗ ПІХВИ

Ендометріоз піхви спостерігається рідше, ніж основні локалізації цієї патології. Частота гістологічно веріфікованого первинного ендометріозу піхви (без урахування хворих, у яких він з’явився внаслідок проростання ретроцервікального ендометріозу) не поступається частоті ендометріозу маткових труб.

Первинний ендометріоз піхви іноді може поєднуватися як з вадою її розвитку, так і з ендометріозом шийки матки. Для обох локалізацій етіологічний чинник (травма) і генез (імплантація) зазвичай єдині.

Як відомо, ендометріоїдні утворення піхви частіше мають видгляд дрібних вузликів, зазвичай щільної консистенції (рис. 7), розташованих під слизовою оболонкою органу, частіше в задньому зведенні і верхній третині задньої стінки. При первинному ендометріоїдному ураженні нерідко спостерігається проростання ендометріоїдної тканини в глибину. Хвора скаржиться на болі в піхві, які можуть бути сильними і іррадіювати в пряму кишку. При пальпації ендометріоїдні утворення болісні.

При порушенні цілості вагінального епітелію кров’яні виділення можуть спостерігатися і поза менструацією, зокрема при бімануальному дослідженні хворої.

 

 

Рис.7 - Множинні ендометріоїдні осередки на стінці піхви

 

«МАЛІ ФОРМИ» ЕНДОМЕТРІОЗУ

 

У 1984 р. K. Semm, використовуючи результати діагностичної лапароскопії, вперше запропонував виділити так звані «малі форми» ендометріозу. До них відносяться дрібні поодинокі ендометріоїдні гетеротопії в зоні очеревини матково-ректального поглиблення, очеревини крижово-маткових зв'язок, на поверхні яєчників. Ендометріоїдні утворення бувають, як правило, величиною до 1 см, червоного, коричневого, синьо-багрового кольору. Протікають без виражених клінічних проявів (Л.Н. Василевская и соавт., 2002; S. Marcoux et al., 1997).

Патологічний процес приводить до утворення спайок, непрохідності маткових труб, і нарешті – до безплідності. Рідко спостерігаються больові відчуття, іноді під час статевого акту. Порушень менструальної функції, вмісту гонадотропінов і статевих стероїдов в крові, як правило, не відмічається (В.П. Сметник, Л.Г. Тумилович, 2002). Хворі відрізняються дратівливістю, неврівноваженістю, плаксивістю. Жінки часто скаржаться на запаморочення і головний біль. Нерідко ендометріоз супроводять інші захворювання статевих органів: міома, запалення, анемія.

«Малі форми» є типовою «випадковою» знахідкою при діагностичній лапароскопії з приводу безплідності або больового синдрому неясного походження.

 








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 1240;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.