Теорію конкурентних переваг країни

Центральне місце в концепції М. Портера займає ідея так званого національного ромба, який розкриває чотири основні визначники економіки, від яких залежитьформування конкурентних перевагкраїни. Ці визначники, взаємодіючи, створюють сприятливеабонесприятливе середовище для реалізації конкурентних переваг.

Перший визначник – це кількість та якість певних факторів виробництва (земля, праця, капітал, підприємницькі здібності, інфраструктура);

Другийце умови внутрішнього попиту, його кількісні та якісні параметри. Величина попиту, особливості його формування в країні, диференціація попиту на певні види продукції, вимоги покупців до якості на внутрішньому ринку є важливими чинниками здобуття країною конкурентних переваг на світових ринках.

Третійце близькі суміжні галузі. Наявність у національній економіці високо розвинутих близьких суміжних галузей (вони розглядаються важливою умовою створення і підтримання країною конкурентних переваг), які забезпечують експортоорієнтовані виробництва необхідними матеріалами, напівфабрикатами, іншими матеріальними засобами та інформацією.

Четвертийце стратегія і структура фірм, рівень та характер конкуренції на внутрішньому ринку. М. Портер вважає, що міжнародна конкурентна перевага фірм країни формується на внутрішньому ринку. Якщо на цьому ринку відсутня конкурентність вітчизняних фірм, а їхні стратегія та структура не зорієнтовані на діяльність в умовах суперництва, то на міжнародних ринках у таких фірм здебільшого не виникає конкурентних переваг.

Окремо М. Портер розглядає ще два суттєвих чинника, які відіграють важливу роль у процесі формування конкурентних переваг національної економіки:

- діяльність уряду;








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 657;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.