Цикли Форрестора, тривалістю 200 років і які пов’язані з використанням нових видів енергії і матеріалів.

6) Цикли Тюфлера, терміном 1000-2000 років, викликані кардинальними змінами в людській цивілізації.

В наш час переважна більшість економістів вважає, що в тих циклічних коливаннях, які найбільше впливають на економічний розвиток країни (цикли Китчина, Жуглара і Кондратьєва) головною причиною виникнення є періодичні оновлення (заміна) капіталу. Цей геніальний висновок був зроблений К.Марксом.

Так, у “хвилях Китчина” – це заміна основного капіталу в тих галузях, де відбуваються структурні зрушення для приведення у відповідність пропозиції до попиту. У “хвилях Жуглара” – основна причина в заміні активної частини основного капіталу. А “довгі хвилі Кондратьєва” – породжені масовим оновленням пасивної частини основного капіталу промислової інфраструктури і періодичними революціями в технологічному способі виробництва.

До масового оновлення елементів активної частини основного капіталу підприємця спонукає конкуренція, яка передбачає заміну діючого устаткування на більш продуктивне. Масове оновлення основного капіталу веде до швидкого зростання попиту на його елементи, що, в свою чергу, створює примноження ефекту як у зростанні засобів виробництва, так і предметів споживання. Після заміни основного капіталу різко падає попит спочатку на засоби виробництва, а потім і предмети споживання. Це веде до зниження обсягів виробництва, кількості зайнятих і, в кінцевому результаті, до кризи.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 551;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.