Змінні. Запаси і потоки в національній економіці. Основні макроекономічні складності

 

Дослідження національної економіки (НЕ) передбачає використання великої кількості різноманітних статистичних показників, які характеризують макроекономічні зміни.

Макроекономічні показники поділяють на:

- натуральні, які вимірюють у різних фізичних одиницях;

- вартісні (грошові).

Вартісні показники можуть визначатися у постійних (фіксованих) або поточних цінах. Постійна ціна – це ціна базового періоду (року).

Показники можуть бути абсолютними (натуральні та вартісні) і відносними (визначеними у відсотках).

Показники також поділяють на таки групи: „потокові”та„запасові”.

Потокові показники– це економічні параметри, які відображають передачу цінностей суб’єктами один одному в процесі економічної діяльності і вимірюються в одиницях за певний період часу, як правило, у розрахунку за рік (заощадження, інвестиції, дефіцит бюджету тощо).

Показники„запасів”– це економічні параметри, які відображають нагромадження та використання цінностей суб’єктами і вимірюються на конкретний момент часу, на певну дату (капітал, державний борг тощо).

Існує певний взаємозв’язок між показниками потоку й запасу:

- запас дорівнює накопиченим за певний період потокам;

- потік дорівнює різниці між запасами на початок та кінець періоду.

Потоки спричиняють зміни у запасах:

- нагромадження бюджетних дефіцитів за ряд років призводить до збільшення державного боргу;

- зміни запасу капіталу наприкінці поточного року в порівнянні з його величиною на кінець минулого року можуть бути представлені як потік чистих інвестицій за рік.

Основні складності у вивченні національної економіки є суб’єктивність дослідників, які нерідко є в’язнями своїх теоретико-методологічних упереджень.

Вчені часто мають діаметрально протилежне розуміння економіки: одні з них вважають, що ринок найкраще організовує національну економіку, інші віддають перевагу директивно-централізованому плануванню; державні програми соціального захисту населення захоплюють одних і дратують інших. Джордж Бернард Шоу писав: „Якби всіх економістів зібрати разом, вони все одно не вироблять дійового рішення”.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 3583;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.