Теорія Портера - Лоулера

Сутність теорії Портера - Лоулера полягає в тому, що вона являє собою комплексну теорію мотивації і включає в себе елементи теорії очіку­вань і теорії справедливості. Результати, досягнуті робітниками, залежать від трьох змінних: витрачених зусиль; здібностей і характеристик особистих якостей людини; усвідомлення своєї ролі в процесі праці.

Рівень витрачених зусиль залежить від цінності винагородження і того, наскільки людина впевнена в міцному зв'язку: витрачених зусиль і мож­ливим винагородженням. Досягнення необхідного рівня результативності може спричинити внутрішнє винагородження - відчуття задоволеності від виконаної праці; зовнішнє винагородження - відзнак керівника.

Відповідно до теорії справедливості люди мають свою власну оцінку справедливості винагородження. Задоволення є показником цінності винаго­родження. Задоволення є виміром того, наскільки коштовна винагорода насправді. Ця оцінка впливатиме на сприйняття людиною майбутніх ситуацій.

Висновки з моделі Портера - Лоулера для практичного використання:

- результативна праця веде до задоволення, а не навпаки;

- мотивація не є простим елементом, для забезпечення її ефективності, необхідно об'єднати в єдину систему зусилля, здібності робітників, результати праці, винагородження і задоволеність.

 

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 651;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.