Диспергуючі системи

 

Призми, вживані у фотометричних приладах, розділяються на три класи:

– спектральні (дисперсійні),

– відбивні,

– поляризаційні.

Спектральні призми використовуються як диспергуючі елементи призмових монохроматорів. Вони бувають різних типів: від простої тригранної до багатокомпонентної. Складні призми застосовуються, наприклад, для збільшення кутової дисперсії, оптимізації втрат світла на віддзеркалення, надання променю заданої довжини хвилі певного напряму.

У відбивних призмах розкладання в спектр не відбувається. Вони необхідні тільки для зміни напряму пучка та для обертання зображення – його можна зробити зворотним, або дзеркально перевернутим. Той же ефект можна досягти і за допомогою дзеркал, проте застосування призм спрощує конструкції приладів і зменшує їх габарити. На одну з граней відбивних призм наносять алюміній (або срібло).

Поляризаційні призми використовують для отримання плоскополярізованого світла. Складаються з двох (іноді й більшого числа) тригранних призм, виготовлених з одновісних двозаломлюючих кристалів таким чином, щоб їх оптичні осі були по-різному зорієнтовані (рис. 4.2). Це – кристали ісландського шпату та кристалічного кварцу. Призми склеєні або розділені повітряним проміжком. Умови заломлення світла для компонентів пучка, поляризованих в двох взаємно перпендикулярних площинах, на межі розділу призм різні. Це викликає розподілення пучків.

 

 

Рис. 4.2. Поляризаційні призми: а – Рошона; б – Воластона

 

Поляризаційні призми розрізняють на:

– однопроменеві (створюють один поляризований пучок (інший поглинається або виводиться з призми);

– двопроменеві (створюють два поляризованих пучка у взаємно перпендикулярних площинах).

У більшості спектральних приладів використовують двопроменеві призми Рошона і Волластона (рис. 4.2). Лініями на рисунку наведено напрями оптичних осей, що знаходяться в площині креслення, а точками – сліди оптичних осей, перпендикулярних цій площині. У призмі Рошона один з променів, що виходять, має той же напрям, що і що впав, а інший виходить під деяким кутом до нього. У призмі Воластона обидва промені є симетричними напряму падаючому променю. Відмінність в кутах між променями, що виходять, пов'язана з різним орієнтуванням оптичних осей кристалів.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 919;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.