Переведення, відрахування та поновлення відрахованих студентів

Переведення студентів з одного закладу в інший.Переведенні студентів з одного закладу освіти до іншого, незалежно від форми навчання, здійснюється за згодою ректорів обох навчальних закладів. Студент, який бажає перевестись до іншого закладу освіти, подає на ім'я ректора навчального закладу, в якому він навчається, заяву про переведення та, одержавши його письмову згоду, звертається з цією заявою до ректора того закладу освіти, до якого він бажає перевестись. При позитивному розгляді заяви і умові ліквідації академічної різниці ректор видає наказ, згідно з яким студент допускається до занять, а до закладу освіти, в якому студент навчався раніше, направляє запит щодо одержання поштою особової справи. Особова справа студента, який переводиться до іншого навчального закладу, в тижневий термін пересилається на адресу іншого закладу освіти. В навчальному закладі, в якому студент навчався раніше, залишаються копії академічної довідки, навчальної картки студента та опис пересланих документів. Наказ ректора про зарахування студента видається після одержання особової справи студента.

Особи, які навчалися за рахунок коштів державного бюджету, користуються пріоритетним правом при переведенні та поновленні на місця державного замовлення, за умови наявності таких вакантних місць. За відсутності вакантних держбюджетних місць вищезгадані особи за їх згодою можуть бути переведені або поновлені на навчання з оплатою з інших джерел фінансування, за умови наявності вакантних місць ліцензованого обсягу.

Студенти, які навчаються в державному закладі освіти за контрактом, можуть бути переведені на навчання на таких самих умовах до інших державних закладів освіти. При існуванні дво- або тристоронніх угод на підготовку фахівців, переведення студентів з одного напряму підготовки на інший, з однієї спеціальності, форми навчання на іншу, або з одного закладу освіти до іншого здійснюється за умовами внесення відповідних змін до даних угод з дотриманням вимог чинного законодавства.

Особи, які навчаються в акредитованому недержавному закладі освіти, можуть бути переведені до державних навчальних закладів на умовах, що передбачені для осіб, які навчаються в державному закладі за контрактом.

Студенти, які навчаються в неакредитованих недержавних закладах освіти, не мають права переведення до державних навчальних закладів освіти.

Переведення студентів з одного напряму підготовки на інший, на іншу спеціальність одного бакалаврського напряму, або з однієї форми навчання на іншу в межах ВНЗ здійснюється за конкурсом за наявності вакантних місць.

Студенти, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліст і магістр, можуть бути переведені з однієї спеціальності на іншу за умови,якщо академічна різниця не перевищує 250 годин та становить не більше чотирьох дисциплін.

Переведення студентів з контрактної на бюджетну основу фінансування навчання. Особи, які навчаються у ВНЗ на договірній основі з оплатою за рахунок коштів місцевого бюджету, галузевих міністерств, відомств, підприємств, організацій, установ та фізичних осіб, можуть бути переведені на навчання на вакантні місця державного замовлення за умови згоди замовників.

Переводи здійснюються лише після екзаменаційних сесій.

Про наявність вакантних місць за державним замовленням декан факультету письмово інформує першого проректора та доводить до відома студентів відповідних курсів та спеціальностей, повідомляє дату засідання конкурсної комісії (не раніше, ніж за місяць з дня повідомлення).

При розгляді конкретних заяв враховується: успішність; матеріальне забезпечення студента; пільги, якими студент користується згідно з чинним законодавством (сироти, інваліди, потерпілі від аварії на ЧАЕС), участь у громадському житті ВНЗ тощо. Студенти зобов'язані не пізніше, ніж за 2 тижні до засідання комісії подати до деканату всі документи, які можуть бути підставою для переводів.

Комісія з переводів і поновлень приймає рішення щодо переводу з контрактної основи навчання на бюджетну, яке оформлюється протоколом. Витяг з протоколу разом із заявою студента з відповідними документами є обов’язковим додатком до наказу. Проект наказу на підставі зібраних готує декан факультету та подає ректору для прийняття рішення.

Відрахування студентів. Студент може бути відрахований:

> за власним бажанням;

> у зв'язку з переведенням до іншого ВНЗ;

> за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК;

> якщо він не з'явився на заняття протягом 10 днів після початку занять на першому курсі й не сповістив деканат про наявність поважної причинидля цього;

> за порушення навчальної дисципліни (невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу);

> за академічну неуспішність;

> у випадку одержання при семестровому контролі трьох і більше незадовільних оцінок;

> при одержанні незадовільної оцінки з одного предмета після трьох спроб складання іспиту (заліку);

> у разі, якщо студент не ліквідував академічну заборгованість у встановлений термін;

> за грубе порушення встановлених правил внутрішнього розпорядку та поведінки; скоєння аморального вчинку, не сумісного з продовженням кавчання у студентському колективі (за згодою профспілкового комітету студентів).

Крім того, студенти, які навчаються на підставі угод з підприємствами, організаціями чи фізичними особами на умовах повної компенсації витрат, можуть бути відраховані, якщо своєчасно не виконали умов контракту (в т.ч. щодо оплати за навчання).

У випадку одержання незадовільної оцінки при захисті атестаційної роботи студенти відраховуються з ВНЗ як такі, що закінчили теоретичний курс навчання за відповідною програмою підготовки, та не захистили атестаційну роботу.

Відрахування студентів проводиться наказом ректора на підстав поданням декана факультету.

Особам, відрахованим з університету, видається академічна довідка встановленої форми та оригінал документів про повну загальну середню освіту.

Поновлення відрахованих студентів. Поновлення до складу студентів здійснюється ректором, незалежно від тривалості перерви в навчанні, чини відрахування, трудового стажу, форми навчання та з урахуванням здатності претендента успішно виконувати графік навчального процесу.

Поновлення студентів на перший курс забороняється. Студенти, які були відраховані з першого курсу, можуть бути поновлені на другий курс за умови ліквідації ними академічної різниці до початку навчальних занять.

Переведення студентів, а також поновлення осіб, які були відраховані з навчальних закладів, здійснюється, як правило, на контрактній основі під час канікул наказом ректора за поданням факультетських комісій з переводів та поновлень.

Студенту, який поновлений, або переведений з іншого ВНЗ, видається залікова книжка з проставленими перезарахованими предметами з відповідними оцінками. Перезарахування предметів здійснює декан факультету згідно з поданням відповідних кафедр за умови відповідності програмних вимог з цих дисциплін.

Ліквідація академічної різниці здійснюється на платній основі, як правило, до початку навчальних занять. У разі необхідності декан факультету може визначити студенту індивідуальний графік ліквідації академічної різниці до початку найближчої екзаменаційної сесії.

До особової справи студента, який переведений з іншого ВНЗ або поновлений, вкладається: витяг з наказу про зарахування, заява, академічна довідка.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1589;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.