Тема 14. Технологія зведення в переставній опалубках

 

Зведення будівель у розбірно - переставних опалубках. Опалубка перекриттів. Технологічна послідовність проведення робіт.

 

1. Зведення будівель у розбірно - переставних опалубках

Найбільш поширеними розбірно - переставними опалубками, що вико­ристовуються під час зведення конструкцій сього дні є опалубки німецьких фірм «Пері» та «Дока». За аналогією із ними випускаються і опалубки ряду Українських та Російських фірм.

Опалубка стін та колон. Мілкощитова опалубка різниця високою уні­версальністю тому її можна використовувати для зведення різних конструк­цій - фундаментів, колон, стін, балок перекриттів. Із окремих елементів дріб­но щитової опалубки можна збирати, за необхідності, щити площею до 40 м .

Технологічність монтажу та демонтажу опалубочних систем визнача­ється у першу чергу, конструкцією елементів з'єднання. Як правило це з'єднання у вигляді муфт чи металевих стрижнів із чеками та гвинтових з'єднань (рис. 5.1).

Широко використовувана дрібнощитова опалубка «Фрамакс» фірми «Дока». Дана рамна опалубка використовується для бетонування стін, колон та фундаментів рис. 5.2.

Особливістю опалубочної системи «Фрамакс» є мала кількість елемен­тів. Використовуються три висоти: 135, 270 та 330 см, за ширини 135, 90, 60,

45 та 30 см тобто 5 типорозмірів. Конструкції елементів та їх з'єднань дозво­ляє розташовувати їх як вертикально, так і горизонтально, що полегшує фор­мування поверхонь самих різних розмірів. Для бетонування великих площ необхідно об'єднувати щити 2.4 х 2.7 м.

Щити опалубки виготовлюються із водостійкої фанери товщиною 21 мм, алюмінієвих та сталевих оцинкованих листів.

З'єднання елементів опалубки між собою можна здійснювати у любому місці рами завдяки тому, що контурна рама елемента опалубки має жолоб, що проходить по зовнішньому профілю рами.

Опалубка пристосована для зведення як мілких так і великих констру­кцій та об'єктів.

Вдосконалена мілкощитова рамна опалубочна система «Фрамакс» включає сталеву раму опалубки із гарячекатаного коробчастого профілю, який забезпечує високу міцність та захищає торці опалубки від пошкоджень. Жолоб у зовнішньому профілю рами дозволяє з'єднувати елементи опалубки у любому місці, у вертикальному та горизонтальному положеннях. Опалубо-чні плити мають товщину 18 мм. У цієї опалубки єдиний великий елемент масою 330 кг із розмірами 2.4 х 3.0 м, інші елементи шириною 1.0, 0.75 та 0.5 м та висотою 3.0 та 1.2 м. Для опалубки колон розроблені щити шириною 0.9 м та висотою 3.0, 1.8 та 1.2 м.

Система опалубки німецької фірми «Мева» призначені для зведення любих горизонтальних та вертикальних конструкцій (рис. 5.3).

Специфіка щитів опалубки «Мева» у тому, що усі рами виконані із ста­левого, алюмінієвого чи змішаного каркасу, зроблені із нероздільного пусто­тного профілю із ввігнутим гофрам та надійним захистом країв елементів опалубки. Високоефективними є замкові з'єднання. Використовуються щити трьох розмірів за висотою - 2.7, 1.35 та 0.9 м, та шириною дев'яти типороз­мірів - 2.7, 1.35, 0.9, 0.75, 0.55, 0.5, 0.45, 0.3 та 0.25 м. Товщина фанери 15 мм для щитів шириною до 0.9 м та 18 мм для щитів більшої ширини. Вона роз­рахована на тиск бетонної суміші у 60 кН/м .

На ринкові представлена також мілкощитова опалубка «Расто», вели-кощитова опалубка «Манто» та опалубка для перекриттів «Сомпакт» німець­кої фірми «Тиссен». Основний елемент опалубки «Расто» щит висотою 2.7 або 1.5 м та шириною від 0.45 до 0.9 м із градацією через кожні 5 см. Наро­щування щитів можливо як за спів падіння горизонтальних швів так і за їх зміщення.

 
 

Для з'єднання щитів використовують універсальні растро-стискачі. Комбінований стискач довжиною 40 см надійно з'єднує два елементи опалу­бки за одне робоче обертання барашка стик у стик, протидіючи розтягненню, вібрації та тиску бетонної суміші. Це з'єднання не тільки забезпечує виві­ряння співвідношення щитів та їх міцність, але дозволяє піднімати краном зібраний щит площею 40 м . За необхідності з'єднання вертикальних та гори­зонтальних щитів між ними установлюють вставку шириною 15 см.

Мілкощитова опалубка фірми «Далли» складається із щитів висотою 2.64, 1.32 та 0.88 м і 10 типорозмірів за шириною від 0.75 до 0.20 через кожні 5 см. На торцях кожного щиту передбачені дві приварені шестигранні гайки, що забезпечують міцне штирове з'єднання двох щитів. (рис. 5.4).

Опалубка для колон розроблена висотою 3.0, 2.64, 1.32 та 1.0 м (рис. 5.5).

 

 
 

 

 
 

 

Рис. 5.5 - Опалубка коло фірми «Далі»: а - опалубка із кріпленням з тягувальними стрижнями; б - те ж, із зовнішні­ми кутовими елементами

 

Великощитова опалубка включає щити розміром від 3 до 20 м . Елеме­нти опалубки суміщають у собі палубу із підтримуючими прогонами та реб­рами. Установлення та зняття такої опалубки здійснюється за допомогою крану. Опалубку установлюють у два етапи. Спочатку установлюють армату­рний каркас, потім - опалубку із одної сторони на усю висоту поверху, а по­тім - опалубку із другої сторони (рис. 5.6 ).

 
 

 

Бетонну суміш укладають зверху із закріплених на опалубці консоль­них підмостків, що розташовані на зовнішній стороні щита. Товщина шару бетонної суміші, що укладається за один раз із ущільненням глибинними віб­раторами - 30 - 40 см. Для сприйняття тиску бетонної суміші під час устано­влення опалубки використовують спеціальні інвентарні стяжки чи додаткові вкладиші. Площа поверхні не повинна перевищувати 70 м .

Великощитова опалубка «Маммут» фірми «Мева» для бетонування ма­сивних конструкцій має посилений профіль та витримує тиск бетонної су­міші у 100 кН/м2. Товщина фанери 21 мм.

Розміри щитів: висота 3.0, 2.5 та 1.25 м, ширина - 2.5, 1.25, 1.0 та 0.75 м. Для даної опалубки допустимо використання зовнішніх вібраторів. Дану опалубку можна влаштовувати на висоту до 4.5 м без додаткового кріплення.

Великощитова опалубка «Манто» фірми «Тиссен» призначена для зве­дення великих житлових та промислових об'єктів та витримує тиск 80 кН/ м . Висота щитів 2.7 м для житлових будинків та 3.3 м для промислових.

Розбірно-переставна опалубка стін та колон фірми «НОЕ Тор 2000»(рис. 5.7) витримує тиск у 80 кН/м2. Висота опалубки 3.31, 3.0 та 2.65 м, та ширина - 2.65, 1.32, 1.25. 1.0 м. Опалубка для колон витримує тиск до 125 кН/м2.

 
 

Щитова стінова опалубка французької фірми «Утинор» одного із світо­вих лідерів у виробництві металевої опалубки для стін, колон, перекриттів, ліфтових шахт та ін. Товщина металевого листа 4 мм. Нормативне обертання опалубки складає 800 разів. Для стін випускаються такі види опалубки: стан­дартна, така, що складається та контейнерна.

Стандартна опалубка складається із вертикальних панелей висотою 2.52, 2.60 та 2.7 м, довжиною модуля 1.25 м, що дозволяє мати у наборі від 1.25 до 6.25 м. Щити складаються із формуючого металевого листа товщи­ною 3 мм та 4 мм із елементами жорсткості та несучими конструкціями (фе­рмами, балками), що сприймають навантаження від бетонної суміші, забез­печують необхідну стійкість опалубки та можливість її регулювання (рис. 5.8).

 

Рис. 5.8 - Стінова опалубка фірми «Утінор»: а - для стандартних стін; б - із нижньою горизонтальною вставкою 1.0 та 1.5 м; в - за установлення стінових панелей у два ряди; 1 - козли для встанов­лення та переустановлення опалубочних конструкцій

Для двохстороннього формування стін два щити опалубки фіксуються між собою у положенні «лице до лиця» за допомогою підйомної телескопіч­ної рами, завдяки якій постійно забезпечується стійкість обох щитів на про­тязі необхідного проміжку часу. Під час знімання опалубки за допомогою крану, телескопічна рама автоматично розсуває щити та відриває їх від опа­лубки.

Під час установлення опалубки на нове робоче місце щити знахо­дяться на відстані 1.1 м один від одного, що дає можливість установлювати каркаси та інші конструктивні елементи. Щити затягуються за допомогою шпильок, при цьому одна знаходиться весь час вище рівня бетонування, а інша розташована у самій основі стіни. Ніяких інших нерівностей та отворів

у стіні немає.

Кожна стінова опалубка оснащена у основі домкратами для її установ­лення на потрібному рівні та двома підйомними скобами. Ферми до опалубки закріплюють із кроком 1.25 м (3 елемента на один щит довжиною 3.75 м). Кожен стіновий щит обладнаний робочою площадкою та драбиною.

 
 

Важливим елементом забезпечення якісного та вертикального бетону­вання є бетонування на нульовому рівні цоколя висотою 60 - 100 мм із випу­сками арматури. Цоколі повинні бетонуватися одночасно із плитами перек­риття над підвалом, а за бетонування перекриття першого поверху необхідно залишити цоколі стін другого поверху і т. д. Під час зняття опалубки знімають шпильки та гвинти отвороутворюва-чів, послаблюють домкрати ферм, від'єднують торцеві відсікачі стін та роз'єднують панелі, які потім переміщують на нові захватку. Після зняття щити опалубки необхідно обмити струменем води, очистити металевими скребками та змазати спеціальним мастилом. послідовність робіт буде наступною (рис. 5.9).

2. Опалубка перекриттів.

За установлення опалубки балочного перек­риття

Спочатку установлюють арматурний каркас колон, на них опалубку колон із закріпленням хомутами та розкріпленням у 2 - 3 рівнях розкосами. Для з'єднання із вище розташованими конструкціями арматуру колон випус­кають вище верхнього обрізу опалубки на 40 - 50 см. Потім бетонують коло­ни. Після цього до опалубки колон установлюють щити днища балок чи про­гонів, під їх установлюють та вивіряють по висоті підтримуючі стійки чи просторові опори. Стійки для просторової стійкості мають знизу триноги. Пі­сля установлення бокових щитів опалубки балок та з'єднання горизонталь­ними стяжками їх скріплюють із щитом днища. На наступному етапові під перекриття підводять дерев'яні опалубочні балки, що також установлюються на стійки чи просторові опори, по ним укладають щити із вологостійкої фа­нери. Після укладання арматурних каркасів та сіток, прокладання трубок для внутрішніх проводок здійснюють бетонування. Розбирання опалубки здійс­нюють після набирання бетоном необхідної міцності. Розбирання опалубки здійснюють у зворотній послідовності.

Опалубка «ЦНИИОМТП» складається із щитів висотою на поверх за ширини від 300 до 1800 мм, а також добірних - торцевих та кутових. Щит складається із металевої палуби, горизонтальних балок та вертикальних фер­мочок. У нижній частині щитів передбачені гвинтові домкрати. У даній опа­лубці можна бетонувати стіни товщиною 12, 16 та 20 см за висоти до 3.0 м та перекриття товщиною 10 - 22 см.

Монолітне перекриття улаштовують після зведення стін та набирання ними необхідної міцності. Опалубку перекриттів укладають на телескопічні стійки, після чого укладають арматурні сітки у двох рівнях та бетонують.

Опалубка для перекриттів «Компакт» фірми «Тиссен» (рис. 5.10) до­зволяє здійснювати бетонування перекриттів любої довжини, ширини та то­вщини. Опалубка складається із компакт - балки С20, телескопічної стійки із триногою та щитів.

 

 
 

Монтаж опалубки здійснюється у такій послідовності: У стійку устано­влюють головку, закріплюють її триногою. У головки стійки установлюють повздовжні балки, на які укладають поперечні балки, а по останнім уклада­ють щити опалубки. Під час знімання опалубки, головка опускається на 6 см, а разом із нею і уся система опалубки. Після чого розбираються елементи опалубки. Усі елементи опалубки, окрім стійок, вироблені із високоякісної деревини чи із клеєної деревини.

Практично аналогічні принципові рішення мають інші опалубки, що використовуються для бетонування перекриттів: «Мева Дек», «НОЕ», «Дал-ли» (рис. 5.11).

 

 
 

Тема 15. Метод піднімання поверхів або перекрить








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1632;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.