Контроль якості виконання монтажних робіт. Для визначення відхилень від вертикалі елементів, що змонтовані в ВПБ, застосовується прилад – індикатор вертикалі (прямовисності)

 

Для визначення відхилень від вертикалі елементів, що змонтовані в ВПБ, застосовується прилад – індикатор вертикалі (прямовисності). Випробування його на будівництві ВПБ в Донбасі підтвердило його високу технологічність і ефективність.

Індикатор прямовисності (рис. 4.19) розроблено у відповідності до Патента України на винахід №84 (автор Ільїчов А.Ф.) і представляє собою прилад для контроля вертикальності встановлення деталей з високою розрізнювальною здатністю відрахункового пристосування. Під час монтажу великопанельних і великоблочних будівель індикатор прямовисності вживається для вивірення стінових панелей і блоків, що монтуються, а також об’ємних блоків по вертикалі й для визначення відхилень від вертикалі змонтованих стінових панелей, стінових блоків і об’ємних блоків ВПБ і ВББ, тобто виконавчих зйомок.

Індикатор прямовисності може використовуватися під час улаштування (монтажу) фундаментів, монтажу колон, ферм покриття та інших деталей і конструкцій – для вивірення їх прямовисності, а також під час монтажу технологічного й не стандартизованого обладнання, що вимагає вертикального встановлення.

Рис. 4.19. Загальний вигляд індикатора прямовисності: а – схема вивірення панелі, що монтується; б – схема виконавчої з’йомки положення панелі.

Індикатор прямовисності призначений для застосування замість традиційних вимірювальних пристосувань для контроля вертикальності – нитяного виска та рейок-висків різних конструкцій.

Робота індикатора прямовисності базується на взаємодії жорсткого виска зі стрілкою рахівного пристрою шляхом трансформації (збільшення) відхилення стрілки – покажчика відносно шкали відлічення.

В зрівнянні з нитяним виском і рейкою-виском індикатор вертикалі має такі переваги:незначні витрати часу на очікування моменту встановлення виска в нерухомий стан;висока точність виміру завдяки високій розрізнювальній здатності рахівного пристрою;захищеність вимірювального органу індикатора від вітру, що завжди присутній на висоті; розташування шкали індикації на рівні не вище лінії зору спостерігача, в той час як у нитяних висків традиційних рейок-висків така шкала розташована внизу (на відстані 60…40 см від підлоги; таке розташування шкали на рейці-виску викликає необхідність в присіданні монтажника навпочіпки або на коліна з одночасним підняттям руки на висоту 1,4…1,5 м для утримання рейки-виска в притиснутому до стіни становищі;

можливість підсвічування (освітлення) шкали в затемнений період доби або в затемнених приміщеннях під час роботи в вечірню або нічну зміну;

універсальність конструкції індикатора вертикалі, яка дозволяє як навішувати його на панель, що монтується, на блок чи щит опалубки, так і використовувати її для виконавчої зйомки контактним способом, в той час, як для цієї мети необхідно виготовляти різні рейки-виски;

захищеність вимірювального органу (виска, стрілки) та шкали від випадкових поштовхів та розгойдувань, а також від пошкоджень під час транспортування або падіння індикатора.

Індикатор вертикалі (рис. 4.19) виконаний у вигляді порожньої рейки (корпуса) замкненого прямокутного січення 1, що виготовлена з легкого сплаву і обладнана парою опор 2 й 3 на двох протилежних бокових гранях рейки.

Всередині рейки підвішені: за допомогою шарикопідшипника – висок 4 й на шарнірі – стрілка вказівник 5.

На рівні кінця стрілки на лицьовій грані рейки (лицьова грань на рис. 4.19) повернута до нас) закріплена масштабна шкала відліку (індикації) відхилень 6, обладнана блоком підсвічування, до якого входять лампа розжарювання, елементи живлення (всередині рейки) і тумблер 7 для вмикання підсвічування шкали. Зі зворотнього боку рейки розташоване вікно 8 виска з нульовою маркою 9.

Вікно шкали індикації 6 і виска 8 захищені склом.

Для запобігання випадкового гальмування виска й стрілки індикатора та пришвидшення гасіння її коливань, індикатор обладнаний електричним мікровібратором (всередині рейки), який вмикається за допомогою зворотної кнопки-вимикача 10.

Для навішування індикатора прямовисності на панель, блок чи елемент, що монтуються 11, в верхній частині рейки шарнірно закріплюється кронштейн 12, який має ковзну (телескопічну, висувну) опору 13.

Для фіксування виска в транспортне становище, на рейці встановлюється аретир 14.

Грань рейки індикатора з боку розташування опор 2 обладнана знімною кришкою, що складається з двох (або трьох) частин 16 і 17, закріплених на корпусі за допомогою скоби з гвинтом 15. Для центрування становища індикатора при спиранні його на перекриття 18 в нижній частині корпусу за допомогою шарніра закріплюється башмак 19.

Для запобігання випадкового падіння індикатора під час роботи на фасадних гранях панелей, блоків, щитів опалубки та внутрішніх гранях блоків шахт ліфтів на корпусі рейки закріплено страховочний тросик (петлю) 20, які мають вдягатися на руку виконавця роботи (робочого майстра).

Для вивірення прямовисності встановлених і тимчасово закріплених зовнішніх стінових панелей, а також об’ємних блоків шахт ліфтів і санітарно-технічних кабін відкидний кронштейн 12 налаштовується у відкрите становище (рис. 4.19 а), а ковзна опора 13 встановлюється в таке положення, яке забезпечує її спирання на центр опорного майданчика верхнього січення панелі (стінки блока) 11 або зі зміщенням від центру до зовнішньої грані.

Після навішування індикатора перевіряється щільність дотику опор 2 грані деталі 11, що досягається переміщенням (рухом) ковзної опори 13 по кронштейну 12.

Досягнувши повного дотику опор 2 індикатора з гранню деталі 11, що вивіряється, монтажник відкриває аретир 14 (нормальне становище аретира - “зачинено”) і за допомогою кнопки-вимикача 10 вмикає електричний мікровібратор, чекає на встановлення стрілки-індикатора в нерухоме становище й відраховує на шкалі індикації 6 величину лінійного відхилення верху змонтованої деталі від вертикалі (в міліметрах).

Якщо є відхилення, два монтажника за допомогою засобів вивірення панелі, наприклад, двох підкосів, якими тимчасово закріплена стінова панель, шляхом крутіння стяжних муфт підкосів і спостерігання: один – за шкалою індикації 6, а другий – нульовою маркою виска 9 добиваються суміщення стрілки-індикатора 5 з нульовим положенням на шкалі індикації 6 і виска 4 з нульовою маркою 9 у вікні 8. Стінові блоки ВББ і об’ємні блоки рихтуються у відповідності до ПВР.

Суміщення стрілки-індикатора 5 і виска 4 з нульовою маркою шкали 6 і нульовою маркою 9 відповідно свідчать про те, що деталь, яка монтується (11) встановлена без відхилень від вертикалі: похибка при цьому не буде перевищувати A 1мм.

В затемнений час робочий (монтажник) вмикає тумблер 7 для підсвічування шкали індикації.

Здійснення виконавчої зйомки вертикалі змонтованих стінових панелей, блоків і монолітних стін.

Виконавча зйомка змонтованих стінових панелей, блоків і монолітних стін, а також об’ємних блоків при наявності перекрить 22 (рис. 4.19 б) з використанням індикатора вертикалі створюється наступним чином.

Робочий (монтажник) встановлює індикатор вертикалі (при закритому становищі кронштейна 12) на перекриття 18 в місцях виміру відхилень деталі 21 так, щоб вісь башмака 19 співпадала з поздовжньою віссю корпуса індикатора, а опори 3 щільно дотикалася граней виконаної (зведеної) конструкції 21, відхилення якої необхідно виміряти. Утримуючи лівою рукою і носком лівої ноги індикатор в становищі доторкування його до опор 3 з гранню деталі 21, монтажник відкриває аретир 14 і спостерігає за становищем стрілки індикатора 5 на шкалі індикації 6.

При відхиленні стрілки-індикатора 5 від нульового положення шкали 6, робочий (монтажник) по величині цього відхилення визначає лінійне відхилення (в міліметрах) верха зведеної конструкції від вертикалі.

Постійне закріплення деталей ВПБ виконують, як правило, електрозварюванням з’єднуючих елементів.

Елементи конструкцій, що зварюються, мають бути попередньо відчищені від напливів розчину, бетону, бітуму, фарби, іржі, жирових плям і інших забруднень, а також просушені.

Щоб не порушити зчеплення закладних частин з бетоном, необхідно зварювання вести з перервами, виключаючи нагрів цих частин більше як на 5 хвилин.

Зовнішній вигляд зварених швів повинен задовольняти таким вимогам. Шов має бути гладким, мати дрібнолускату поверхню без напливів і перерв, з плавним переходом до основного металу; наплавлений метал має бути щільним по всій довжині шва, без тріщин; не повинно бути незаварених кратерів.

Деталі кріплень і інші сталеві елементи, що надходять на будівельний майданчик, повинні мати антикорозійне покриття. В умовах майданчика покриття наносять тільки на зварені шви і найближчі до них ділянки деталей, де необхідна доводка товщини покриття до проектної величини.

Для забезпечення міцності, щільності і теплоізоляційних властивостей в стиках між зовнішніми панелями виконується гідро- і теплоізоляція. Стики панелей зовнішніх і внутрішніх стін, а також між панелями перекрить замонолічуються бетоном або розчином. До замонолічування стиків у відповідних місцях встановлюється інвентарна металева опалубка.

Хід робіт із улаштування стиків заноситься в журнал. Усі зварювальні процеси та нанесення антикорозійного захисту покрить, улаштування утеп­лення, оформляють актом на скриті роботи.

 

 








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 766;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.