Формування справ – це групування виконаних документів у справи відповідно до номенклатури справ.

Під час формування справ слід дотримуватися таких правил:

− групувати у справи тільки оригінали (у разі їх відсутності – засвідчені в установленому порядку копії) правильно оформлених і виконаних документів, не допускати включення до справ чорнових, особистих, дублетних документів, документів, що підлягають поверненню, та розмножених копій;

− групувати у справи документи одного діловодного року (за винятком перехідних справ);

− групувати у справи окремо документи постійного і тимчасового строків зберігання.

 

Як виняток, коли цього вимагає специфіка роботи, документи постійного і тимчасового строків зберігання, пов’язані з вирішенням одного питання, можуть групуватися протягом діловодного року в одну справу. Після закінчення діловодного року або перед передачею справи в архівний підрозділ документи повинні бути розкладені у відповідні справи згідно з номенклатурою:

− в одній справі групуються документи постійного строку зберігання, в іншій – тимчасового;

− включати до справи документи тільки з одного питання або групи споріднених питань, що становлять єдиний тематичний комплекс – спочатку ініціативний документ, а потім всі інші у логічній послідовності;

− якщо документи за своїм змістом і строками зберігання не можуть бути згруповані у справи, передбачені номенклатурою, заводять нову справу з обов’язковим внесенням її найменування та строку зберігання в діючу номенклатуру справ;

− документи, створені за допомогою автоматизованої системи, групуються у справи на загальних підставах;

− справа не повинна перевищувати 250 аркушів (30…40 мм завтовшки).

 

Документи всередині справи розміщуються у хронологічному чи логічному порядку або у їхньому поєднанні. Працівники режимно-секретного органу по закінченні робочого дня перевіряють наявність отриманих та опрацьованих протягом робочого дня документів, переглядають розкриті пакети та прокладки. В пакетно-контрольному журналі роблять підсумковий запис за підписом працівника режимно-секретного органу про кількість отриманих та зареєстрованих документів.

Справи, передбачені номенклатурою справ, заводять за такими ознаками:

− предметно-показниковою або тематичною, коли документи групують у справи за їх змістом, тобто відносяться до одного й того ж питання чи до однієї й тієї ж теми;

− номінальною (за видами документів: накази, звіти, протоколи, акти тощо);

− кореспондентською, коли у справи об’єднуються документи з листування з однією чи кількома установами, та за іншими ознаками.

 

Формування справ, їх оформлення здійснюють у відповідності з правилами, що встановлені Держкомархівом України.

Справа не повинна перевищувати 250 аркушів формату А4 (210х297 мм) і 30…40 мм завтовшки, документи підшиваються на чотири проколи спеціальними суровими нитками або дратвою. При цьому металеві скріплення (скріпки, булавки) вилучаються з документів. У разі надходження на підшивку документів більшої кількості заводять наступний том справи із зазначенням його чергового номера. Включення до справи документів, які не відносяться до нього, а також чернеток та документів, що підлягають поверненню, заборонено.

Документи постійного зберігання формують у справах окремо від документів тимчасового зберігання.

До справ підшивають тільки виконані та правильно оформлені документи. При прийманні виконаних документів для підшивки до справ перевіряють правильність їх оформлення: наявність підписів, відміток про виконання, дат, номерів, засвідчуючих написів, правильність направлення документів до справ, розсилки, прізвищ виконавців, а також відповідність грифа секретності документів грифу секретності справи.

Нумерація аркушів, прошивка та опечатування журналу, проставлення засвідчуючого штампа та його заповнення, наклейка та заповнення етикеток. Взяття на облік облікового журналу чи картотеки.

Заведену справу, відповідно до затвердженої номенклатури, обліковують в журналі обліку журналів, карток і завершених виробництвом справ. На обкладинці справи (тому) проставити: назву установи і структурного підрозділу; найменування і номер справи; гриф секретності повинен відповідати найвищому грифу секретності відомостей, які містяться у документах, що знаходяться у справі; стаття і строк зберігання; номер тому (при необхідності); дата відкриття; список осіб допущених до справи; внутрішній опис документів, що знаходяться у справі, відмітка в номенклатурі про заведення справи.

У заголовках справ з розпорядчими документами вказують вид документів та їх характер (оригінали або копії).

Дата заведення справ, що проставляють у номенклатурі справ, повинна відповідати даті надходження першого документа для підшивки до цієї справи. Дати початку та закінчення справи мають відповідати кінцевим датам підшитих до неї документів. Ці дати проставляють на обкладинці справи, завершеної виробництвом.

Обкладинки справ виготовляють відповідно до вимог державних стандартів. На зворотному боці обкладинки кожної справи (тому) вказують перелік співробітників, яким дозволено ознайомлення із справою (томом), згідно зі змістом номенклатури справ. Зміни у списку на право користування справою заносяться тільки на підставі змін у номенклатурі справ. Список підписує начальник РСО.

Одночасно зі справою заводять картку обліку видачі документа (справи), яка зберігається у конверті, що прикріплений до внутрішній стороні першої обкладинки справи, і разом з нею передають до архіву. У картці зазначають прізвища осіб, яким видається справа (том) для роботи, міститься їх підпис про отримання, зазначається дата видачі і повернення, а також підпис працівника РСО, що засвідчує повернення справи (тому) до РСО. Якщо є необхідність, працівник може ознайомитися тільки з окремими документами, що містяться у справі (тому). В цьому випадку в картці обліку видачі документа (справи) зазначають відповідні номери сторінок. Якщо картку повністю заповнено, заводиться нова картка, яка додається до заповненої і вони зберігаються разом із справою. Заповнена картка заноситься до внутрішнього опису справи – нижче її підсумкового запису, але не нумерується і аркушем справи не вважається.

Обчислення термінів зберігання документів проводиться з першого січня року, який іде за роком закінчення їх діловодством. Наприклад, обчислення терміну зберігання справ, закінчених діловодством у 2007 р, починається з першого січня 2008 р.

Під час підшивки документа до справи необхідно перевірити номер справи на документі, обкладинці справи, номер документа та дата – на документі і у внутрішньому описі документів, що знаходяться у справі, номер примірника на документі, у внутрішньому описі; кількість аркушів в документі і фактично підшитих до справи; нумерація аркушів: на документі, у внутрішньому описі.

В інтересах забезпечення режиму секретності окремі документи протягом року можуть підшиватися швидкозшивачем або зберігатися у папках з клапанами, а після закінчення року – підшиватися до справи. У справах швидкозшивача та у папках з клапанами ведеться внутрішній опис зібраних там документів та оформлюється титульний аркуш. У разі потреби виконавцям видаються тільки ті документи, які безпосередньо відносяться до їхньої службової діяльності. При цьому у картках обліку видачі документів (справ) записують номер виданого документа, номер примірника та кількість його аркушів.

Усі завершені справи повинні бути правильно оформлені: аркуші справи зброшуровані та пронумеровані, складено внутрішній опис документів, що знаходяться у справі, в описі та на спеціально підшитому аркуші у кінці справи (тому) зроблено завіряючий напис.

Усі підшиті до справи (тому) документи нумеруються поаркушно, номери проставляються у правому верхньому куті аркуша поза текстом документа; назва документа з його номером вносяться до внутрішнього опису документів, що знаходяться в справі.

Аркуші внутрішнього опису нумеруються окремо. Їх кількість вказується у засвідчуючому написі після загальної кількості аркушів справи. Аркуші ознайомлення з розпорядчими документами підшиваються до справи разом з цими документами, заносяться до внутрішнього опису та нумеруються.

Після закінчення справи (тому) наприкінці внутрішнього опису вказують (цифрами та прописом) кількість внесених до справи (тому) документів, а також посада та прізвище співробітника РСО, який оформив цей опис, а на спеціально прикріпленому у кінці справи (тому) аркуші роблять напис (цифрами та прописом) про кількість підшитих до справи (тому) аркушів. Про наявність цього аркуша роблять запис у внутрішньому описі. Справу (том) з документами прошнуровують, опечатують (пломбують) та засвідчують у працівника РСО, що оформляє справу (том). Опечатування справи (тому) роблять за допомогою паперової наклейки з відтиском печатки РСО “Для пакетів”. Її наклеюють так, щоб захопити нитки прошивки справи (тому).

Справу видають виконавцю, якому дозволено ознайомлення з нею, під розпис у картці обліку видачі документа (справи), а також необхідно перевірити наявність дозволу на видачу справи, проставлення прізвища виконавця та дати видачі, кількість аркушів, розпис виконавця за отримання справи. Ці картки є основою для контролю за своєчасним поверненням документів та справ до РСО. Справи повертають у той же день особи, яким були видані вони для роботи. Якщо виконавцю необхідно ознайомитися тільки з окремими документами, що знаходяться у справі, до якої виконавець не має прямого відношення, то таке ознайомлення проводять з письмового дозволу начальника підрозділу, до тематики якого віднесено справу, у присутності працівника РСО. Наприклад:

Приблизна пам"ятка виконавцю про користування справою

1. При одержанні справи перевірити кількість аркушів у справі.

2. Під час бесіди із сторонньою людиною закрити справу і перевернути її титульною стороною донизу.

3. Своєчасно повернути справу до РСО.

4. При поверненні справи переконайтеся у тому, що справу з вас списано.

З А Б О Р О Н Е Н О :

а) розшивати справу;

б) вилучати із справи документи і окремі аркуші;

в) підшивати до справи документи і аркуші;

г) передавати справу іншому працівнику без відома РСО;

д) залишати справу на робочому місці.

СПРАВОЮ КОРИСТУЮТЬСЯ :

1._____________________________________________________

2._____________________________________________________

Начальник РСО (Підпис) Катренко А. В.

Дата

 

При прийманні справи від виконавця необхідно перевірити обліковий номер, наявність печатки, що скріплює аркуші справи, наявність всіх аркушів (з переліченням). Підпис у зворотному прийомі із зазначенням дати приймання справи. Розкласти справи по місцях зберігання.

Під час оформлення обкладинки переплетеної справи необхідно написати заголовок на обкладинці справи, проставити гриф секретності, обліковий номер, назву структурного підрозділу, строк зберігання, номер статті за переліком, дату, кількість аркушів, список осіб, допущених до справи. Поставити справи до сховища.

Вилучення зі справи (тому) документів або переміщення їх з однієї справи (тому) до іншої робиться у виняткових випадках і тільки з дозволу начальника РСО. При цьому у справі (томі) залишається довідка-замінник. У разі безповоротного вилучення зі справи документів у внутрішньому опису справи та формах обліку робляться відповідні відмітки.

Довідка-замінник підписується працівниками РСО та керівником структурного підрозділу, з дозволу якого вилучається документ. Відмітка про зміну кількості аркушів при безпосередньому виключенні документа робиться на обкладинці справи, у внутрішньому опису та на засвідчуючому аркуші. При вилученні документа аркуші справи перенумерації не підлягають.

При закритті зведених справ записати: номер тому, дату заведення та закінчення справи, кількість аркушів, строк зберігання, прізвище відповідального за зберігання, інвентарний номер згідно з журналом обліку журналів, карток і завершених виробництвом справ.

Всі закінчені справи обліковуються у журналі обліку журналів, карток і завершених виробництвом справ.

Цей журнал є основним обліковим документом справ, карток та журналів і включається до номенклатури справ.

Кожний том справи реєструється у журналі за окремим номером, який проставляється на його обкладинці. Облік справ, карток та журналів дозволяється вести окремо у різних журналах обліку журналів, карток і завершених виробництвом справ. Закінчені провадженням журнали обліку журналів, карток і завершених виробництвом справ беруться на інвентарний облік.

У журналі робляться записи із зазначенням дати початку та закінчення ведення справ, строків зберігання, кількості аркушів у справі (томі) та інших необхідних даних. У номенклатурі справ робляться відмітки з поясненням щодо присвоєних справам (томам) номерів за журналом.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 2591;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.