Х-У-корреляції

 

Слід зазначити, що представлені тут 2D методики, придатні для кореляцій між різними ядрами і не вимагають обов'язкового детектування на протонах, якщо є інші ядра з високим природним вмістом. Для ілюстрації цього на Рис. 6.44 наведено кореляції 31Р-13С з детектуванням на фосфорі для молекули 6.9. Використана базова послідовність HMQC з додатковою широкосмуговою розв'язкою на протонах і без розв'язки на ядрах 13С під час періоду детектування. Кореляція видна у вигляді дублета 1Jcp.

6.9.

Рис. 6.44.Спектр 3IP-13C HMQC сполуки 6.9 з детектуванням на фосфорі. Під час усього експерименту використовувався декаплінг на протонах, однак декаплінг на вуглеці не використовувався. Дані були отримані з використанням саморобного третього каналу детектування і модифікації датчика для трьохканальних операцій.

 

Такі експерименти найчастіше проводяться для виявлення кореляцій між ядрами, відмінними від протонів. Самі протони при цьому звичайно придушуються за допомогою декаплера. Для цього необхідно, щоб спектрометр мав три радіочастотних канали з можливістю підстроювання на необхідні частоти. Серійні спектрометри із двома радіочастотними каналами для таких експериментів непридатні. Проте, у міру того, як трьохканальні спектрометри стають доступними для хіміків, дані методи здобувають все більшу популярність для вирішення хімічних проблем. Обернені кореляційні методи використовуються також для одержання даних про хімічні зсуви ядер, чутливість яких занадто низька, щоб ці зсуви спостерігати безпосередньо. Особливо це важливо при вивченні комплексів металів. Багато металів мають досить малу власну чутливість, але можуть бути продетектованими непрямим методом через спіново-зв’язані з ними сусідні ядра у лігандах, найбільш часто за допомогою протонів, або атомів фосфору.

Непряме вивчення 57Fe, ядра дуже незручного для спектроскопії ЯМР, може служити тому прикладом, (Рис. 6.45).

Рис.6.45.Спектр31P-57Fe HMQC сполуки 6.10 з детектуванням на фосфорі і декаплінгом на протонах. Зрізи - проекції взяті з 2D спектра.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 558;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.