Непряма» гомоядерна J-розділена спектроскопія

Мультиплети у протонних спектрах виникають здебільшого для функціональних груп, що містять у своєму складі окрім протонів, також і атоми вуглецю. Так, наприклад, група СН2 має два протони та один атом вуглецю. Ми знаємо, що коли до складу молекули входять магнітні ядра різних типів, то вони утворюють спільну спінову систему в якій магнітні ядра впливають одне на одного. Тому ядро вуглецю відчуває всі спінові стани протонів і в принципі можна здійснити перенесення компонентів намагніченості, що пов’язані з гомоядерними КССВ, на атоми вуглецю, що мають спіновий зв’язок з відповідними протонами. На цьому базується альтернативний підхід до двомірного поділу протонних мультиплетів, який полягає в розподілі їх відповідно до хімічних зсувів зв'язаних з ними вуглецевих атомів. Переваги такого підходу визначаються більшим діапазоном хімічних зсувів ядер вуглецю, а недоліком є зниження чутливості.

Послідовність, що реалізує цю ідею (Рис. 6.24) починається зі збуджуючого 90о імпульсу на ядрах 1Н. Після цього на протязі змінного періоду часу t1 відбувається еволюція гомоядерних КССВ. Період t1 служить для формування непрямого виміру в кінцевому спектрі. В середині періоду t1 подається 180о імпульс, що рефокусує хімічні зсуви та гетероядерні КССВ. Таким чином, можна вважати, що під час періоду t1 відбувається еволюція лише гомоядерних КССВ. По закінченні періоду t1 в імпульсну послідовність включено елемент неселективного перенесення поляризації від протонів до атому вуглецю. Цей елемент також являє собою спінову луну, затримка в якій, D1, визначається часом, що необхідний для антипаралельної орієнтації векторів намагніченості, що зв’язані з гетероядерними КССВ. Перенесення поляризації від протонів до атому вуглецю забезпечується одночасною подачею 180о імпульсів на протонах та на ядрах вуглецю в той момент, коли вектори, пов’язані з гетероядерними КССВ орієнтуються оптимальним образом. Період D1 завершується подачею 90о імпульсів одночасно на ядрах 1Н та 13С. Така комбінація імпульсів здійснює модуляцію сигналів вуглецю частотами гомоядерних взаємодій зв’язаних з ними протонів. Період D2 перед збором даних необхідний для рефокусування векторів намагніченості вуглецю, що пов’язані з гетероядерною ССВ. В отриманому за допомогою описаної імпульсної послідовності двомірному масиві даних в вимірі f1 містяться лише гомоядерні ССВ, а в вимірі f2 – лише частоти, що відповідають поглинанню атомів вуглецю в умовах розв’язки від протонів.

Рис.6.24.Послідовність непрямої гомоядерної J-розділеної спектроскопії. Протонні розщеплення мають місце протягом t1, після чого здійснюється перенесення поляризації і спостереження на частоті X-спіну.

 

Приклад Jрозділеного спектра, що отриманий у такий спосіб, наведений на Рис.6.25.

Як і в попередніх експериментах, наявність сильної взаємодії між протонами приводить до ускладнення спектрів. Більше того, оскільки необхідно впливати на 13С сателіти кожного протона, а не на його основний сигнал (оскільки для перенесення поляризації використовуються саме сателіти), вигляд мультиплетів для систем вищого порядку може відрізнятися від вигляду мультиплетів в одномірному спектрі. Ще одне ускладнення спостерігається для нееквівалентних гемінальних протонів, оскільки кожний з них має свої протонні сигнали, але вони пов'язані з одним атомом вуглецю. Тому в результуючому спектрі такі мультиплети накладаються один на одний (на Рис.6.25 така ситуація спостерігається для сигналу протонів Н6). Найбільш доцільно даний варіант експерименту використовувати у випадках, коли в протонному спектрі відбувається збіг мультиплетів, що не дозволяє бачити їх роздільно в гомоядерній версії.

6.7.

 

Рис. 6.25.Прямий гомоядерний J-розділений спектр і непрямий гомоядерний J-розділений спектр сполуки 6.7. Обидва експерименти містять гомоядерні розщеплення в f1, розподілені відповідно до протонних або вуглецевих хімічних зсувів відповідно.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 516;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.