Методика редагування спектрів INEPT

Експеримент INEPT (Insensitive Nuclei Enhanced by Polarisation Transfer) був одним з перших імпульсних експериментів ЯМР, що були розроблені для редагування спектрів на ядрах вуглецю, який використовував явище перенесення поляризації. Навіть зараз він широко застосовується і сам по собі і як складова частина багатомірних експериментів у сучасному ЯМР. Основна перевага експерименту полягає в тому, що його імпульсна послідовність побудована так, щоб здійснити перенесення поляризації одночасно від всіх протонів на зв’язані з ними атоми вуглецю, тобто здійснити можливість неселективного перенесення поляризації між спінами. Дію експерименту INEPT найкраще можна зрозуміти з аналізу векторної моделі намагніченості на різних стадіях експерименту. Найбільш часто експеримент проводиться з перенесенням поляризації від протонів. Тому обговорення буде проведено для окремого випадку спінової системи ХН. Треба, однак, відзначити, що методику можна реалізувати для будь-якої пари спінів, один з яких має велику g і спін ½.

Послідовність INEPT (Рис. 4.56а) є методом інвертування половини кожного з дублетів ХН, незалежно від їхніх хімічних зсувів. Це забезпечується використанням неселективних імпульсів, що діють одночасно на всі магнітні ядра даного сорту. Послідовність починається зі збудження всіх протонів. Перший 90о імпульс переносить їхню намагніченість в поперечну площину. Після цього впродовж певного часу відбувається еволюція спінової системи згідно до наявних хімічних зсувів і констант гетероядерної спін-спінової взаємодії. Час еволюції можна позначити як D/2. Після цього на протони подається рефокусуючий 180о імпульс. Його дія приведе до рефокусування хімічних зсувів і неоднорідності поля. Це відбувається за час другого періоду D/2.

Рис. 4.56. (a) Послідовність INEPT і (б) Послідовність INEPT з рефокусуванням.

 

 

Одночасний вплив 180о(Х) імпульсу на ядрах Х змушує вектори, що пов'язані з гетероядерними ССВ, продовжити еволюцію, оскільки цей імпульс інвертує напрямок прецесії векторів. Таким чином, ми маємо справу з послідовністю спінової луни, у результаті дії якої еволюціонує тільки намагніченість, яка пов'язана з гетероядерними ССВ. Для пари ХН після періоду D, якщо він дорівнює 1/2J (D/2=J/4) два протонних вектори, що відповідають гетероядерним КССВ, розташовуються в протифазі уздовж осі +х. Тому наступний 90о імпульс розташовує їх уздовж осі +z також у протифазі (Рис.4.57). Така ситуація відповідає інверсії одного з компонентів дублета, як це і потрібно для переносу поляризації, однак, для всіх спінових пар одночасно. Одразу, як це відбулося, здійснюється перерозподіл населеностей ядра Х за рахунок переносу поляризації з протонів. Таким чином, Імпульс 90о(Х) впливає на систему вуглецевих спінів зі збільшеною за рахунок переносу поляризації різницею населеностей. При цьому для результуючого вуглецевого спектру неістотним є те, що його намагніченість перед цим була інвертована дією 180о імпульсу. Головне те, що в результаті дії послідовності перед збором даних вона опинилася в поперечній площині. Це дозволяє отримати спектр підвищеної інтенсивності. На практиці два останніх імпульси на протонах та ядрах Х подаються одночасно. Однак з погляду ілюстрування фізичного процесу, можна вважати, що імпульс на протонах подається першим.

Рис. 4.57. Еволюція векторів намагніченості протонів під час роботи послідовності INEPT. Після первинної еволюції під впливом Jxh, імпульс 180° (H) повертає вектори навколо осі х, а імпульс 180° (C) інвертує напрямок їхньої прецесії. Після повного періоду еволюції 1/2Jhx вектори знаходяться в протифазі і за допомогою наступного імпульсу 90˚у (H) розташовуються уздовж осі ±z. При цьому виникає необхідна інверсія одного з компонентів кожного з дублетів H-X.

 

 

Як було показано у розділі 1, в методах, які базуються на селективному переносі поляризації, інтенсивності піків є неоднаковими. Так, наприклад, для пари СН, вони становлять -3 і +5. Даний ефект пов’язаний з наявністю природної ядерної намагніченості спіна Х. Ця намагніченість може бути видалена за допомогою підходящого фазового циклу. Так, повторення експерименту з фазою останнього протонного імпульсу -у, приводить до протифазного розподілу інтенсивностей компонентів мультиплетів у порівнянні з +у - експериментом, оскільки намагніченість тепер орієнтується не уздовж -z, а уздовж +z (Рис. 4.58).

Рис. 4.58. Інверсія фази останнього протонного імпульсу в INEPT інвертує інший компонент протонних дублетів (зрівняй рис. 4.22).

 

 

Результуючі дублети спінів Х виявляються інвертованими, хоча природна намагніченість ядер Х залишається незмінною. Віднімання одного експерименту від іншого шляхом інвертування фази приймача приводить до сумування внесків перенесення поляризації й відновлення початкових співвідношень інтенсивностей компонентів дублетів. На Рис. 4.59 це показано на прикладі спектру мурашиної кислоти. Такий двохкроковий фазовий цикл є основою експерименту INEPT. Оскільки послідовність є ефективною тільки для системи НХ із достатньою величиною КССВ, за відсутності ССВ вона виявляється марною.

Рис. 4.59. Експериментальний 13С спектр INEPT мурашиної кислоти, записаний з фазою останнього протонного імпульсу, що дорівнює у (a) і (б). Віднімання цих двох наборів даних один від одного (в) усуває природну намагніченість, на яку перенесення поляризації не впливає. При цьому відбувається вирівнювання інтенсивностей компонентів дублетів.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 553;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.