Методика редагування спектрів АРТ

Принциповим недоліком описаної вище J-модульованої спінової луни, є використання 90о збуджуючих імпульсів на 13С. Як це було показано вище, з погляду результуючої чутливості у спектрі такі імпульси не є оптимальними. Тому при застосуванні J-модульованої спінової луни можливим є насичення сигналів, які релаксують повільно, особливо четвертинних атомів вуглецю. Для підвищення якості спектрів було розроблено більш досконалий підхід, при якому для вуглецю використовуються імпульси трохи менші за 90о. Цей експеримент є дещо модифікованим експериментом по J-модуляції. Він називається АРТ (Attached Proton Test), Рис. 4.55.

Рис.4.55. Послідовність Attached Proton Test (APT)

 

Якщо у послідовності, що зображена на Рис. 4.44а використовувати імпульс, менший за 90о, то в результаті його дії вектор намагніченості не досягне площини х-у. В результаті окрім поперечної намагніченості, виникне також і компонента намагніченості уздовж осі +z. Цей компонент потім інвертується наступним 180о (С) імпульсом. У системі зі спінами, які релаксують повільно, при наступних сканах цей інвертований компонент буде накладатися на компонент намагніченості, який встиг відрелаксувати і розташований уздовж осі +z. Це може придушити або зменшити намагніченість. Для того, щоб цього не відбувалося, безпосередньо перед збором даних вводиться додатковий 180о (С) імпульс, що повертає проблемну –z компоненту до напрямку +z. При цьому виключається зникнення сигналу. Слід зауважити, що поперечні компоненти намагніченості також повертаються на 180о, однак це не впливає на інтенсивність сигналів, оскільки всі вони повертаються на цей кут одночасно. Найчастіше в експерименті АРТ використовується кут імпульсу збудження, що дорівнює 45о або менше, тому він дозволяє значно швидше накопичувати сигнал і дає ті самі результати при редагуванні, що і експеримент спінової луни.

Помилки при редагуванні, що виникають при великому діапазоні КССВ у досліджуваній молекулі і значні фазові викривлення сигналів в АРТ-спектрах, є основними обмеженнями застосування даних методик. Але перевагою методики АРТ є те, що її можна реалізувати на будь-яких спектрометрах. Тому методика все ще є досить популярною. Більш складні варіанти експериментів по імпульсній J-модульованій спіновій луні дозволяють здійснити більш повне редагування спектра і одержати окремо підспектри, що відповідають сигналам С, СН, СН2 і СН3. Вдається також знизити небажаний вплив на результати редагування великого діапазону величин КССВ.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 564;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.