Підготовка спектрометра

       
   

Перед тим, як зразок буде занурений у датчик спектрометра, прилад повинен бути відповідним чином підготовлений. Підготовка полягає у точному настроюванні приладу. Час, що необхідний для цього, визначається зразком, типом спектрометра та типом експерименту, однак у будь-якому разі повинні бути забезпеченими максимальні чутливість, розділення і відтворюваність результатів. Деталі настроювання визначаються конструкцією конкретного спектрометра, тому тут ми їх обговорювати не будемо. Нижче ми опишемо лише основну послідовність дій оператора в даному напрямку, що є загальною для всіх типів приладів Рис. 2.21.


           
     

 


шимування
Настройка локу
Настройка датчику
Збір даних

           
     


Рис. 2.21.Типова процедура підготовки спектрометра до збору даних. Всі кроки можуть бути автоматизовані, однак, під час написання даної книги повністю автоматичні датчики хоча і існували, але ще не одержали належного поширення.

Введення зразка полягає в надіванні на трубку для вимірювання спеціального спінера і зануренні зразка за допомогою пневматичного ліфту у датчик спектрометра. Роль спінера полягає у забезпеченні можливості його обертання в датчику та в точному центруванні зразка в котушці спектрометра.

Встановлення параметрів збору даних включає завдання всіх параметрів, що необхідні для вимірювання спектру. Це і тип магнітного ядра і величина спектрального діапазону і необхідне підсилення сигналу в приймачі та передавачі і параметри декаплера. Всього потрібно задати декілька десятків параметрів. Якщо це робити вручну, процес завдання параметрів забирає досить багато часу. Спрощує ситуацію те, що параметри запису спектру зберігаються у всіх файлах, що містять виміряні раніше спектри. Тому достатньо викликати з диску спектр з потрібними параметрами і можна починати вимірювання. Всі параметри будуть задані автоматично.

Врівноваження температури зразка найчастіше потрібно лише при вимірюванні за температур, що відрізняються від кімнатної. В цьому випадку для встановлення температурної рівноваги треба приблизно 5-10 хв.

Настройку датчика виконують при переході на інше магнітне ядро. При вимірюванні серії спектрів на одному ядрі додаткове підстроювання датчику непотрібне.

Встановлення локу потрібне при вимірюванні всіх спектрів, що проводиться у дейтерованих розчинниках. Воно полягає у пошуку частоти дейтерію, що відповідає його поглинанню в обраному розчиннику. У сучасних спектрометрах існує можливість автоматичного пошуку сигналу дейтерію шляхом подачі відповідної команди.

Оптимізація однорідності поля здійснюється за допомогою шимування. Вона також може виконуватись вручну, або в автоматичному режимі. Як правило, на добре настроєному приладі шимування не забирає більше 5 хв.

Збір даних виконується автоматично по закінченні кожного скану. Сигнал при цьому накопичується в пам’яті комп’ютера і одночасно виводиться на екран для його аналізу оператором. При необхідності експеримент може бути зупиненим в будь-який момент. Нижче окремі стадії настройки будуть розібрані більш детально.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 465;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.