Податковий облік придбання облігацій

Для обчислення податку на прибуток при здійсненні операцій з облігаціями є важливим те, що вони засвідчують боргові зобов'язання емітента облігацій перед інвестором.

Для здійснення податкового обліку операцій з облігаціями потрібно знати, що:

під кредитом під цінні папери, що засвідчують відносини позики, розуміються грошові кошти, які залучаються юридичною особою - боржником (дебітором) від інших осіб як компенсація вартості випущених (емітованих) таким дебітором облігацій (пп.1.11.3 ст.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»);

у операціях по випуску (погашенню) цінних паперів облігації не вважаються товарами (п. 1.6 ст.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»);

до складу валового доходу не включається номінальна вартість узятих на облік, але непогашених цінних паперів, які засвідчують відносини позики, а також платіжних документів, емітованих (виданих) боржником на користь (на ім'я) платника податку як забезпечення або підтвердження заборгованості такого боржника перед таким платником податку (зокрема облігацій, казначейських зобов'язань) (пп.4.2.10 ст.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»).

1) При придбанні процентних і дисконтних облігацій слід враховувати пп. 7.9.2 ст.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», згідно з яким до валових витрат платника податків не включається сума грошових коштів або вартість майна, наданого у зв'язку з придбанням облігацій.

2) При цьому інвестор, що придбав облігацій на первинному ринку цінних паперів враховує їх по п. 7.6 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» і відображає витрати з придбання облігацій в стр.2.2 додатку К3 до Декларації з податку на прибуток підприємства.

3) Інвесторами, що придбали безстрокові цінні папери, термін погашення яких з моменту емісії перевищує 10 років або умовами емісії яких передбачено право емітента ухвалювати одноосібне рішення про продовження терміну погашення (ліквідації) таких цінних паперів, застосовується норма - пп.7.9.4 ст.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Витрати, понесені платником податків у зв'язку з придбанням довгострокового цінного паперу, - не включаються у валові витрати, а амортизуються як нематеріальні активи з використанням лінійного методу - рівними частками виходячи з первинної вартості активу в течію не більше 10 років.

При визначенні податкового обліку ПДВ при придбанні облігацій, то інвестору слід враховувати, що цінний папір на етапі емісії - не визнається товаром (п. 1.6 ст.1 Закону про прибуток), а операції по емісії цінних паперів не є об'єктом обкладення ПДВ (пп.3.2.1 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість»).

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 723;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.