Значення теплоенергетичних процесів у народному господарстві.

Роль енергетики у народному господарстві

 

1. В створенні матеріально-технічної бази будь якої держави енергетика і енергетична незалежність посідає одне із провідних місць. Енергетика – це галузь промисловості, яка займається перетворенням різних видів енергії і використанням їх в різних формах (механічної, електричної, теплової) в багатьох галузях народного господарства України. Наша країна володіє потужною енергетичною базою, яка постачає енергією народне господарство.

Збільшення промислового і сільськогосподарського виробництва, велике житлове будівництво в містах і в сільській місцевості пов’язані з безперервним споживанням електричної і теплової енергії.

Під час індустріалізації в колишньому СРСР перевага віддавалась великим централізованим постачальникам теплової енергії, таким як: ТЕЦ, великі районні котельні, та ін. В наш час ведеться боротьба із перевитратою палива внаслідок її дорожнечі. Тому зараз, поступово житловий сектор і промислові підприємства намагаються перевести на невеликі об’єктові постачальники теплової енергії: модульні котельні, дахові котельні та ін.

Тому метою подальшого розвитку енергетичного обладнання є перехід на більш економічні (менша витрата палива), менш енергомісткі (невелика витрата електроенергії), більш легкі в керуванні і експлуатаційно надійніші.

 

2.Теплоенергетичні процеси, це процеси зміни стану параметрів робочого тіла. Основними процесами які використовуються в народному господарстві є: спалювання палива, нагрівання води, виробництво пари, нагрівання повітря.

Наука, яка вивчає теплоенергетичні процеси має назву термодинаміка.

Термодинаміка – це наука про закономірності перетворення енергії із одних форм в інші в різноманітних фізичних, хімічних і інших процесах. Термодинаміка є одним із найважливіших розділів сучасної теоретичної фізики. Ця наука базується на трьох основних законах, які встановлені дослідним шляхом.

Технічна термодинаміка – це прикладна частина термодинаміки, яка вивчає закономірності перетворення енергії в конкретних процесах, використовуємих в техніці. Ця наука виникла на початку ХІХ сторіччя, коли виникла необхідність створити теоретичні основи роботи теплових двигунів. Сучасна термодинаміка вивчає два основних закони термодинаміки і їх слідства, які дозволяють теоретично проаналізувати процеси, які протікають в реальних теплових машинах, і встановити критерії для оцінювання їх бездоганності.

Технічна термодинаміка і теорія теплообміну є необхідним теоретичним фундаментом сучасної теплоенергетики і теплотехніки.

 








Дата добавления: 2015-07-10; просмотров: 1788;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.