Прилади хімічної розвідки

Військовий прилад хімічної розвідки /ВПХР/: призначений для визначення наявності в повітрі, на місцевості і на техніку наступних ОР : зарину, зоману, іприту, фосгену, синильної кислоти, хлорциана, а також пари VX і BZ в повітрі.

Принцип роботи ВПХР полягає в наступному: при просмоктуванні через індикаторні трубки аналізованого повітря у разі наявності ОР відбувається зміна забарвлення наповнювача трубок, по якому приблизно визначають концентрацію ОР.

Склад приладу - корпус з кришкою, де розміщені:

-ручний насос;

-грілка;

-патрони до грілки;

-противодимні фільтри;

-захисні ковпачки для насадки;

-насадка до насоса;

-електричний ліхтар;

-штир;

-лопатка;

-індикаторні трубки в касетах: +10 ІТ з червоним кільцем і точкою для визначення ОР - зарин, зоман, VX і BZ гази;

+10 ІТ з трьома зеленими кільцями для визначення ОР - фосген, дифосген, синильна кислота, хлорциан;

+10 ІТ з жовтим кільцем для визначення ОР - іприт;

-інструкція до роботи з приладом.

Насос - поршневий для проточування досліджуваного повітря через ІТ. При 50 похитувань через ІТ проходить 1,8-2 л повітря.

Складається з:

-голівки;

-циліндра;

-штока;

-руків'я штока.

У голівці розміщені ніж для надрізу кінців ІТ, два глухі отвори для обламування кінців трубки, і гніздо для її установки.

Порядок розкриття кінців ІТ наступний:

-узяти насос в ліву руку, а ІТ в праву;

-зробити надріз кінця ІТ за допомогою ножа;

-вставити надрізаний кінець трубки в одно з отворів для обламування і обламати його, натиснувши на трубку;

-так само розкрити з іншого кінця.

Потім розбити ампулу ІТ, для чого:

-вставити розкриту ІТ в отвір ампуловскривателя насоса з такою ж маркуванням, як і на ІТ, при цьому насос тримати голівкою до верху;

-злегка повертаючи ІТ, натискати на штир ампуловскривателя до тих пір, поки повністю не буде разів біта ампула;

-вийняти ІТ і, взявшись за маркірований кінець, різко струсити.

Грілка - для підігрівання ІГ/ІТ з червоним кільцем і точкою підігрівають при температурі нижче 0 °С з жовтим кільцем - при температурі +10 °Сз трьома жовтими кільцями - не підігрівають.

Порядок підігрівання:

-вставити в центральне гніздо корпусу грілки патрон ввести в нього штир;

-ударом руки по голівці штиря розбити, ампулу, що знаходиться в патроні, навантажити штир повністю /штир не виймати до припинення виділення парів/.

Температуру 15-20 °С один патрон підтримує впродовж 10-15 хв.

Насадка до насоса - для визначення ОР в диму, в кислому середовищі, на ґрунті або сипких матеріалах/для збільшення кількості пари ОР, що проходить через ІТ/.

Захисні ковпачки - для оберігання внутрішньої поверхні воронки насадки від зараження ОР.

Протидимні фільтри - для визначення ОР в диму, малих кількостях ОР в ґрунті і сипких матеріалів, а також при узятті проб диму.

Для визначення наявності ОР в повітрі необхідно одягнути протигаз. На початку використовують ІТ з червоним кільцем і точкою, потім, незалежно від отриманих результатів використовують ІТ із зеленими кільцями, потім - жовтими.

Для визначення наявності ОР /зарин, зоман, Ух гази/ потрібно:

1. Розкрити дві ІТ з червоним кільцем і точкою і розбити верхні ампул

2. Узяти за верхній кінець і два-три рази струсити

3. Контрольну ІТ поставити в штатив, а досвідчену вставити не маркірованим кінцем в центральний отвір насоса.

4. Зробити 5-6 гойдань.

5. Розбити нижню ампулу в досвідченій, а потім контрольній ІТ.

6. Струсити 2-3 рази і спостерігати за зміною кольору наповнювача.

Якщо до цього моменту, коли колір наповнювача в контрольній трубці зміниться від червоного до жовтого, а колір наповнювача в досвідченій трубці залишиться червоним, означає в повітрі є ОР зарин, зоман, VX і BZ гази в небезпечній концентрації.

Для визначення ОР/зарин, зоман, VX і BZ /в малих концентраціях/5х10-7 мг/л/ необхідно узяти дві нові ІТ з червоним кільцем і точкою і поступити аналогічно за виключенням: нижні ампули розбиваємо не відразу, а через 2-3 хвилини, і робимо 50-60 гойдань.

Для визначення ОР фосген, дифосген, синильна кислота, хлорциан необхідно розкрити одну ІТ з трьома зеленими кільцями і розбити ампулу. Вставити ІТ в центральний отвір насоса. Зробити 10-15 гойдань, порівняти забарвлення наповнювача з еталоном на паперовій касеті, зробити висновок про наявність і зразкову концентрацію ОР задушливої або загально-отруйної дії.

Для визначення наявності пари іприту розкрити ІТ з жовтим кільцем. Вставити в насос, зробити 60 гойдань. Після однієї хвилини витримки порівняти забарвлення наповнювача з еталоном на паперовій касеті.

Прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб /ПХР-МВ/ призначений для визначення у воді, харчових продуктах, кормах, повітрі зарину, зоману, VX і BZ , іприту, люїзиту, хлорциана, синильної кислоти. Крім того, можна визначати зараженість води, фуражу алкалоїдами і солями важких металів.

ПХР-МВ дозволяє відбирати проби води, ґрунту і інших матеріалів для відсилання їх в лабораторію як для індикації. ОР, так і для визначення виду збудника інфекційного захворювання.

Застосування супротивником бактеріологічної /біологічної/ зброї визначається візуальним спостереженням, відбором і аналізом проб. Проби беруться в місцях, підозрілих на зараження бактерійними /біологічними/ засобами. Як проби використовуються заражені грунт, рослинність, повітря, змиви з поверхонь заражених об'єктів, комахи, кліщі, полеглі гризуни і птахи. Проби спрямовуються для дослідження в лабораторії медичної і ветеринарної служб.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 527;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.