На с/г об'єкті і облік доз опромінення

Дозиметричний і хімічний контроль є складовою частиною заходів протирадіаційного і протихімічного захисту населення.

Дозиметричний контроль включає:

-контроль опромінення людей і контроль радіоактивного зараження;

-забезпечення сил ЦЗ і населення приладами дозиметричного контролю;

-підтримка в технічно справному стані засобів дозиметричного контролю;

-надання донесень про міру опромінення;

-облік опромінення людей і радіоактивного зараження.

При контролі радіоактивного опромінення визначають величину поглиненої дози опромінення людей за час перебування на зараженій місцевості.

Дозиметричний контроль організовується в цілях визначення працездатності особового складу і своєчасного вжиття заходів захисту.

Визначення доз опромінення здійснюється безперервно і проводиться груповим і індивідуальним методами

Груповий метод контролю застосовується в тих випадках, коли особовий склад формування діє спільно, в одних і тих же умовах і може отримати приблизно однакову дозу опромінення.

При такому методі контролю доза опромінення визначається за свідченнями одного-двох індивідуальних дозиметрів, виданих на ланку або групу, а також розрахунковим шляхом по рівню радіації і часу знаходження людей на зараженій території.

Індивідуальний метод контролю поширюється на командирів формувань і на особовий склад, що виконує завдання у відриві від формування.

Визначення міри радіоактивного зараження одягу і поверхні тіла людини, техніки і інструменту робиться в цілях встановлення необхідності і повноти їх спеціальної обробки, встановлення придатності до вживання і необхідності дезактивації продовольства, води і інших матеріальних засобів. Визначення міри зараження людей, техніки і інструменту, як правило, проводиться після виходу формувань за кордон зараженої місцевості, а продовольства, води і інших засобів - в міру необхідності, керуючись допустимими величинами зараження радіоактивними речовинами різних поверхонь, продовольства і води.

Дозиметричний контроль у формуваннях здійснюється ланками розвідки /розвідниками-хіміками/ або ланками розвідки і дозиметричного контролю, а у формуваннях, цих ланок, що не мають, - спеціально підготовленими для цих цілей розвідниками-дозиметристами із складу формувань.

Дозу опромінення особового складу формувань ЦЗ, робітників і колгоспників визначають за допомогою приладів ІД- 1, ДП- 24, ДП-22В, ІД- 11, а непрацюючого населення - розрахунковим методом.

Дозиметри /вимірники дози/ видають перед виходом на місцевість, заражену РВ, з розрахунку один на ланку, один-два на групу з 14 - 20 чоловік, командно-начальницькому складу і особам, що діють окремо від своїх підрозділів, - кожному. Видача дозиметрів робиться по відомості під розписку.

При знаходженні на зараженій місцевості командир формування періодично контролює за свідченнями приладів дозу опромінення, що отримується особовим складом. У разі дії проникаючої радіації при ядерному вибуху контроль дози проводиться негайно.

При отриманні особовим складом встановленої дози командир докладає старшому начальникові і діє відповідно до його вказівок.

Після виходу із зони зараження або у встановлений час/не рідше 1 разу в добу/ робиться зчитування свідчень дозиметрів командиром або призначеною ним особою. Дані про отримані дози опромінення заносять у відомість видачі дозиметрів і зчитування свідчень дози опромінення, доручені населенням, що не мало дозиметрів, розраховують по формулі.

Облік доз опромінення ведуть: в командах, групах - усього особового складу /по свідченню дозиметра виданого одному з членів/; у штабі ЦЗ об'єкту сумарний облік доз усього керівного складу об'єкту, особового складу штабу, командирів формувань і за кожне формування.

Дані про дози опромінення надаються в штаб ЦЗ щодоби, а при опроміненні більше 100 р негайно і заносять наростаючим підсумком в журнал контролю опромінення. Сумарні дози опромінення періодично записують в індивідуальну картку обліку доз опромінення.

Залежно від отриманої дози /рад/ і часу /днів/ можливо виділити наступні категорії працездатності :

 

Категорія працездатності Доза опромінення (рад.), отримана в течії
4 днів 30 днів
Повна працездатність До 50 До 100
Працездатність зберігається До 150 До 250
Працездатність обмежена До 250 До 400
Працездатність істотно обмежена Більше 250 Більше 400

 

Приведені значення доз відносяться до випадку загального рівномірного опромінення людини.

Таке розділення по категоріях дає можливість командирам формувань приймати необхідні рішення по використанню особового складу при діях на зараженій місцевості.

Індивідуальний контроль проводиться з метою отримання даних про дози опромінення кожної людини, які потрібні для первинної діагностики ступеня тяжкості гострої променевої хвороби. Для його здійснення особовому складу формувань ЦЗ, робітникам, службовцям видають індивідуальні вимірники дози ІД- 11.

Контроль радіоактивного зараження одягу людей, техніки, запасеного продовольства робиться за допомогою приладів типу ДП-5В. Одиниця виміру - мілірентген в годину - /мр/ч/.

Питому радіоактивність продовольства, фуражу, води визначають в лабораторіях, куди направляють проби. Відбір проб хліба, м'яса, риби, твердих жирів робиться шляхом зрізування ножем поверхневого шару завтовшки 10 мм. Зрізаний шар складається зараженою стороною один до одного і поміщається в скляну або поліетиленову тару.

Маса проби 300-500 г. Рідкі продукти, заздалегідь перемішавши, поміщають у банки. Об'єм тари 0,5 л. На тарі вказують вид проби, місце узяття, дату, час зараження і узяття проби.

Хімічний і бактеріологічний контроль включає визначення характеру і міри небезпеки зараження особового складу, повітря місцевості, автомашин, техніки, інструменту, продовольства, води і інших засобів отруйними речовинами і збудниками хвороб.

Хімічний контроль здійснюється силами і засобами протирадіаційного і протихімічного захисту об’єкту /району/, бактеріологічний контроль - силами і засобами медичної служби, служби захисту тварин і рослин і відповідними лабораторіями, що входять до складу комплексних пунктів опорної мережі спостереження і лабораторного контролю.

Хімічний контроль включає:

-визначення міри зараження ОР і СДОР;

-визначення необхідності і міри дегазації;

-встановлення дії людей без засобів захисту;

-встановлення факту застосування супротивником невідомих ОР.

Хімічний контроль робиться негайно після застосування супротивником хімічної зброї або витоку СДОР, а якщо немає можливості, то після виходу із зараженої ділянки.

Хімічний контроль на об'єктах АПК здійснюється розвідниками - хіміками, за допомогою приладів хімічної розвідки негайно після застосування хімічної зброї, а також після виходу особового складу і техніки з осередків хімічного ураження і зон хімічного зараження.

Кількісне визначення ОР в продовольстві, воді і фуражі проводиться шляхом узяття проб і лабораторного аналізу.

При суцільному контролі радіоактивного зараження перевірці піддаються 100% людей, тварин і техніки, а при вибірковому 5-10% особового складу тварин, 1-2 одиниці техніки з кожних 10-и працюючих в схожих умовах.

При хімічному контролі перевіряють 100% людей, тварин і техніку.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 652;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.