Утворення ab Т лімфоцитів. Позитивний відбір.

Рекомбінація генів ab T-рецептору починається перед народженням і продовжується на протязі всього життя. Репертуар рецепторів (і клітин), що утворюються, підлягає суворому контролю і відбору. Спочатку перебудовуються гени b-ланцюга і він експресується на мембрані із так званим сурогатним a-ланцюгом – gp33. Сурогатний рецептор проходить перше випробування. Невідомо, що є тестом на правильність перебудови b-ланцюга: зв’язування певного ліганду або просто сам факт його експресії на мембрані. Після отримання позитивного сигналу через сурогатний рецептор клітина починає ділитися, в ній включаються механізми алельного виключення генів b-ланцюга і індукується перебудова генів a-ланцюга T-рецептору і зниження рівня експресії gp33. На цьому ж етапі починається експресія CD4/8 і після першого етапу відбору утворюються подвійно позитивні клітини (CD4+/8+) із низьким рівнем зрілого ab T-рецептору. Якщо позитивний сигнал через сурогатний рецептор не поступає, клітина звертає на шлях апоптозу і гине як та, що не пройшла пункт контролю. Таким чином, на першому етапі відбору експресія b-ланцюга є фактором виживання для Т клітин. Перший етап відбраковує b- клітини та забезпечує алельне виключення у b-локусі.

Завдання другого етапу позитивного відбору – відібрати клітини із правильно побудованими рецепторами і розділити Т клітини на CD4+ і CD8+. Тут фактором відбору виступають молекули МНС І і ІІ у комплексі з пептидами аутоантигенів. Ті Т клітини, що зв’язують антигенний пептид у комплексі з МНС І, припиняють експресію CD4, а ті, що зв’язують пептид із МНС ІІ – відповідно припиняють експресію CD8. Ті, що не зв’язали ні той, ні інший, - звертають на шлях апоптозу. На цьому етапі завершуються генні перебудови і виключаються гени RAG. Таким чином, другий етап позитивного відбору – це пункт контролю за правильністю збірки зрілого T-клітинного рецептору і його здатністю впізнавати антигенний пептид у комплексі із МНС. На цьому етапі антиген представлений епітеліальними клітинами тимуса, що експресують МНС І і ІІ. Костимуляторні фактори поки що невідомі.

Позитивна селекція – це активний процес, що потребує участі CD3 і CD45. На цьому етапі відбираються всіваріанти T-рецептору, що впізнають пептиди в контексті своїх МНС. Оскільки в нормі всі МНС зайняті пептидами (до зустрічі із чужерідними антигенами – власними пептидами), то вони і виконують функції факторів відбору.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 687;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.