Лекція 11. Розвиток імунних клітин. Позитивний і негативний відбір.

Імунні клітини – лімфоцити – подібно до всіх інших клітин крові, походять із так званої стовбурової клітини.Стовбурові клітини знаходяться в кістковому мозку і є плюріпотентними, тобто із них можуть утворитися різні за морфологією і функціями нащадки. На ранніх ступенях диференціювання стовбурових клітин відбувається розгалуження на мієлоїдний та лімфоїдний ряди. Із мієлоїдного ряду походять еритроцити, тромбоцити, макрофаги, нейтрофіли, базофіли і еозінофіли, із лімфоїдного – Т і В лімфоцити та природні кілери. Таким чином, відокремлення лімфоцитів від інших клітин крові відбувається на дуже ранніх стадіях диференціювання. Головною відзнакою лімфоцитів, тим, що відрізняє їх від інших клітин, є експресія генів антиген-специфічних рецепторів, що потребують перебудови.

Подальше диференціювання В лімфоцитів відбувається в кістковому мозку, а попередники Т лімфоцитів мігрують в тимус, де під впливом тимусних цитокінів диференціюються в зрілі Т лімфоцити.

У своєму розвитку кожен лімфоцит проходить декілька певних стадій. Це стадії:

- попередника, або про-В (Т)-клітини,

- пре-В (Т) клітини;

- незрілої В (Т) клітини;

- зрілої В (Т) клітини.

На цих стадіях відбувається:

- надбання характерних поверхневих маркерів, тобто утворення певного фенотипу;

- формування репертуару антиген-специфічних рецепторів, що включає в себе процеси перебудови відповідних генів та позитивної і негативної селекції.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 786;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.