Позитивний відбір В лімфоцитів.

Позитивний відбір В клітин відбувається в кістковому мозку за дуже схожим сценарієм. Спочатку рекомбінує і перебудовується ген m -ланцюга B-клітинного рецептору. m -ланцюг експресується у комбінації із сурогатним l5 -ланцюгом. Комплекс виходить на мембрану разом із Iga/Igb. Позитивний сигнал, що проходить через сурогатний рецептор,:

- зупиняє подальші перебудови гену m -ланцюга;

- прискорює перебудову і експресію легкого (k) ланцюга;

- захищає клітини від загибелі.

Ліганд, що діє на сурогатний B-рецептор, невідомий. Можливо, так само, як і для Т лімфоцитів, позитивним сигналом є сам факт появи правильно перебудованого m -ланцюга на мембрані. Пройшовши перший пункт позитивного контролю, В клітини деякий час діляться, а потім зупиняються і починають перебудову легкого ланцюга. Спочатку починає перебудовуватися k- ланцюг. В результаті утворюється В клітина із повноцінним рецептором, здатна відповідати на антиген. Вона проходить подальше випробування. Позитивний сигнал від новоутвореного рецептору дозволяє В клітині залишити кістковий мозок і мігрувати у вторинні лімфоїдні органи. Якщо рецептор побудовано недосконало, у В клітини, на відміну від Т, ще є шанс вижити, включивши перебудову l-ланцюга. Такий процес називають “редагуванням рецептору” (receptor editing).

На відміну від Т клітин, В лімфоцити можуть змінювати будову свого антиген-специфічного рецептору на протязі життя. Це відбувається в процесі соматичних мутацій в зародкових центрах вторинних лімфоїдних органів. Зародкові центри утворюються за 12-14 днів після імунізації. В них включається гіпермутаційний процес і відбуваються нові рекомбінації в генах ланцюгів B-рецептору. У такому стані В клітини стають короткоживучими і гинуть від апоптозу, якщо не зв’яжуть антиген, представлений на фолікулярних дендритних клітинах, і CD40L на Т клітинах. Такий позитивний сигнал знижує рівень Fas на цих клітинах і захищає їх таким чином від апоптозу.

Загальне в позитивному відборі Т і В клітин.

1. Метою позитивного відбору є дати вижити клітинам, що мають повноцінні, правильно перебудовані рецептори, здатні зв’язати антиген (вільний, у випадку В клітин, і представлений з МНС, у випадку Т клітин).

2. На першому етапі більш складний ланцюг рецептора (m або b) експресується в парі із сурогатним ланцюгом, який потім замінюється зрілим. В обох випадках ліганди, що діють на сурогатний рецептор, невідомі. Сигнал, що передається, захищає клітини від апоптозу і проштовхує їх далі по шляху диференціювання.

3. В результаті успішного проходження першого пункту контролю в Т клітинах зупиняється перебудова генів a ланцюга T-рецептору, а в В клітинах – перебудова генів m-ланцюга В-рецептору і починається перебудова другого ланцюга. На відміну від Т лімфоцитів, В клітини мають більше шансів вижити, використавши механізм “редагування рецепторів”.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 618;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.