Автоматизація теплообмінників

 

Рівняння теплового балансу має вигляд:

 

/6.1/

Звідки можна визначити основний (вихідний) параметр регулювання:

 

‌‌‌‌ /6.2/

де FT, Fп - витрати відповідно теплоносія і продукту, що нагрівається; ТT ¢,ТT, Тn, Тn¢ – температури теплоносія та продукту відповідно на виході та вході теплообмінника; СТ і Сп - питомі теплоємності теплоносія та продукту.

Теплообмінники - це апарати, в яких відбувається теплообмін між гріючим і нагрівним середовищами.

У теплообмінниках можуть виконуватися різні теплові процеси: нагрівання; охолодження; випаровування; конденсація; кипіння, а також складні комбіновані процеси. Теплообмінні апарати залежно від призначення поділяють на підігрівники, випарники, конденсатори, регенератори, парогенератори, скрубери, кип'ятильники та ін.

Показником ефективності теплообмінних апаратів є температура Тп продукту на виході з теплообмінника; мета керування - підтримувати цю температуру на заданому рівні.

Проаналізуємо процес нагрівання як об'єкт керування на прикладі поверхневого кожухотрубного теплообмінника.

У теплообмінник надходять два потоки - теплоносій FT і нагріваний продукт Fп. Витрату теплоносія можна легко стабілізувати і використовувати для внесення ефективних регулюючих впливів. Витрата продукту Fп визначається іншими технологічними процесами і в більшості випадків не може бути стабілізованою. У разі зміни витрати Fп до теплообмінника надходитимуть сильні збурення. Температури потоків ТT і Тn на вході в теплообмінник, а також питомі теплоємності СТ і Сп визначаються технологічними режимами інших процесів. Тому стабілізувати їх під час протікання процесу нагрівання неможливо. До збурюючих факторів належать температура навколишнього середовища і властивості теплопередавальної стінки внаслідок відкладання солей і корозії.

Теплообмінники як ОР температури мають велике запізнення, що впливає на роботу АСР. Щоб зменшити цей вплив, вимірювальний перетворювач потрібно розмістити якомога ближче до теплообмінника, використовувати ПІД-регулятори, мембранні виконавчі механізми з позиціонерами, а також спеціальні системи регулювання.

Автоматичний контроль необхідно проводити за витратами теплоносія та продукту, температурами потоків на вході в об'єкт та виході з нього. Витрати необхідно знати для розрахунку техніко-економічних показників процесу, а витрату і температуру - для оперативного керування ним.

Сигналізації підлягають температура і витрата продукту. Оскільки різке падіння Fп може призвести до аварійної ситуації, пристрої захисту мають перекривати лінію подавання теплоносія.

 








Дата добавления: 2015-07-30; просмотров: 948;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.