Одноконтурне регулювання.

 

Регульованою величиною є температура продукту на виході з теплообмінника. Регулюючою може бути витрата теплоносія або продукту.

Регулювання температури шляхом зміни витрати теплоносія використовують тоді, коли теплообмінник має порівняно мале запізнення, а до якості перехідного процесу не висувається жорстких вимог.

Якщо тиск теплоносія змінюється істотно або з якихось причин вплинути на зміну теплоносія неможливо (наприклад, в утилізаторах), а також при великому часі чистого запізнення теплообмінника, використовують метод байпасного перетікання продукту. Причому витрата теплоносія може підтримуватись на одному рівні за допомогою стабілізуючої АСР.


Якщо на витрату продукту Fп не накладається обмежень за його зміною, то для ефективного керування процесом доцільно стабілізувати ці витрати перед входом в теплообмінник або регулювати температуру безпосередньо зміною витрати Fп.

 

Рис. 6.1 Функціональна схема автоматизації теплообмінника.

 

Рис. 6.2 Схема регулювання температурною зміною витрати продукту в байпасному трубопроводі:

а- за допомогою одного клапана; б – за допомогою двох клапанів

 

Рис. 6.3 Схеми регулювання температурою в разі дії на витрати продукту.








Дата добавления: 2015-07-30; просмотров: 920;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.