Пропускна здатність нерегульованих пересічень в одному рівні.

Для визначення пропускної здатності пересічень необхідно встановити розрахункову схему руху автомобілів по дорогах, що перетинаються. Ця схема полягає в наступному.

Оскільки дороги, які перетинаються поділяють на головну та другорядну і перевага в праві проїзду надається головній, автомобілі другорядної дороги перетинають головний потік лише при наявності в ньому достатньо великих проміжків . У відповідності з даними спостережень проміжок в основному потоці вважається достатнім для виконання маневру автомобілем другорядної дороги при умові, що . У головному потоці є інтервали між автомобілями різної довжини, тому можуть появлятися у декілька разів більші, ніж . У цьому випадку за час одного проміжку можуть пройти декілька автомобілів другорядної дороги. Загальна кількість автомобілів другорядної дороги, що проходять за час інтервалів , дає пропускну здатність пересічення при заданій інтенсивності головної дороги.

Кількість автомобілів другорядної дороги, які проходять через основний потік напротязі одного інтервалу , залежить від його тривалості. Для пропуску і автомобілів другорядної дороги величина необхідного інтервалу може розраховуватись наступним чином:

для пропуску 1 автомобіля ;

для пропуску 2 автомобілів ;

для пропуску 3 автомобілів ;

для пропуску 4 автомобілів ;

для пропуску і автомобілів (11.1)

де - інтервали між автомобілями, що виходять на пересічення з другорядної дороги.

Як показують дані спостережень, величина змінюється в доволі вузьких межах від 5,3 до 2,8 с, причому чіткої закономірності і , при , характерної для міських перетинів, не пересіченнях позаміських доріг не спостерігається. Це, очевидно, пояснюється значною різницею в складі руху і способом регулювання руху на пересіченні. На позаміських дорогах велику частину потоку складають вантажні автомобілі, що також відображається на величині . Для легкових автомобілів значення (3,6-2,8 с) більш близькі до значень, які існують у міських умовах.

При розрахунку пропускної здатності пересічень в одному рівні можна обмежитись середнім значенням . Слід зазначити також, що у випадку збільшення кількості легкових автомобілів в загальному потоці розрахункове значення потрібно зменшувати.

У даний час при кількості легкових автомобілів менше 15% розрахункове значення рівне 4,0 с, при 15-20% =3,7 с, при 20-25% =3,6с. При постійному значенні формула 11.1 набуде вигляду:

для пропуску 1 автомобіля ;

для пропуску 2 автомобілів ;

для пропуску 3 автомобілів ;

для пропуску і автомобілів (11.2)

Знаючи функцію розподілу в основному потоці автомобілів, можна визначити кількість інтервалів тривалістю .

Параметр у функції розподілу, рівний добутку інтенсивності руху автомобілів основного потоку (m, авто/с) на величину інтервалу (с), визначається наступним чином:

;

;

;

Кількість інтервалів знаходиться як добуток різниці ймовірностей появи інтервалів, більших, ніж і , на інтенсивність основного потоку М. тоді кількість інтервалів тривалістю від до буде складати:

від до ;

від до ;

від до ;

від до .

При ідеальних умовах руху пропускна здатність нерегульованого пересічення автомобільних доріг в одному рівні обчислиться:

.

Приймаючи значення , яке відповідає різноманітним схемам руху на пересіченні, одержуємо практичну пропускну здатність пересічення при різних умовах.

Умови руху на дорогах, які перетинаються, враховані у функції розподілу інтервалів між автомобілями в потоці, а можливість використання в основному потоці проміжків між автомобілями - граничними проміжками часу, величина яких залежить від планування пересічення та інтенсивності руху основного потоку.

Якщо на другорядній дорозі є черга автомобілів, що очікують, то при розрахунку пропускної здатності слід приймати значення , яке отримане при умові, що цей проміжок буде прийнятним більш ніж для 50% водіїв. У цьому випадку ми отримаємо гранично можливу пропускну здатність вузла при умові, що всі інтервали використовуються повністю. Практично ці інтервали не завжди можуть повністю використовуватися, що спостерігається при змінній черзі автомобілів, що очікують. Такий режим роботи пересічення називається випадковим завантаженням другорядної дороги. Аналіз роботи пересічення при випадковому завантаженні розглядається при визначенні довжини черги на другорядній дорозі. При розрахунку пропускної здатності пересічення таке завантаження можна врахувати, враховуючи з умови, що цей проміжок прийнятний для більш ніж 85% водіїв.

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 926;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.