Рівні завантаження.

Комфортність, безпека та економічність руху на автомобільних дорогах багато в чому визначається ступінню завантаження дороги рухом. Збільшення інтенсивності руху приводить до порушення рівномірності руху потоку автомобілів, пониженню швидкості, збільшення кількості дорожно-транспортних пригод та пониженню економічної ефективності автомобільних перевезень.

Для характеристики умов руху при різних дорожніх умовах слід використати показник рівня завантаження дороги рухом. Під рівнем завантаження дороги розуміють відношення інтенсивності руху , яка зафіксована на ділянці дороги, що розглядається, до пропускної здатності цієї ділянки :

(10.1)

При різній величині рівня завантаження дорога забезпечує різні рівні комфортності та безпеки руху.

Аналіз меж застосування різних моделей руху потоку автомобілів, а також спостереження за режимом руху потоку автомобілів різної інтенсивності вказують на можливість існування шести рівнів завантаження дороги рухом від А до Е (від вільних умов до затору).

Межі кожного рівня завантаження встановлені на основі аналізу меж застосування окремих моделей руху потоку автомобілів.

При рівні завантаження А, коли спостерігається вільний рух автомобілів, застосовують розподіл Пуассона, при якому .

При рівні завантаження Б, коли проявляються окремі групи автомобілів, застосовують змішані розподіли та розподіли Пірсона ІІІ типу, де .

При рівні завантаження В, коли рух проходить окремими колонами і пачками, застосовується газова модель, при цьому .

Для рівнів завантаження Г, Д, Е характерний колонний рух; такі потоки можуть описуватися лише з допомогою динамічних моделей.

Рух потоку автомобілів по одній смузі моделюється рухом потоку однорідної зжатої рідини в трубі з незмінним січенням. Припускається, що кожний потік складається з окремих молекул (автомобілів).

При рівні завантаження А рух потоку автомобілів вільний, відсутні взаємні перешкоди, обгони дуже рідкі, не спостерігається груп або пачок автомобілів.

При рівні завантаження Б виникає взаємний вплив автомобілів, спостерігається велика кількість обгонів, утворюються великі групи і пачки автомобілів; на двохсмугових дорогах швидкість залежить від інтенсивності руху на зустрічній смузі.

При рівні завантаження В спостерігається потік автомобілів, у якому дуже малий відсоток тих, що рухаються при вільних умовах; в потоці ще зустрічаються великі інтервали між групами і пачками автомобілів, швидкість значно залежить від складу та інтенсивності руху.

При рівні завантаження Г потік автомобілів неперервний, швидкість руху незначна.

Рівень завантаження Д відповідає пропускній здатності. Така інтенсивність спостерігається досить часто.

Рівень завантаження Е відповідає умовам, коли потік автомобілів рухається із затримками. Має місце повне насичення проїзної частини автомобілями та затори. На позаміських дорогах зустрічаються рівні завантаження А, Б, В. Рівні завантаження Г, Д, Е спостерігаються лише в приміській зоні та на окремих вузьких ділянках.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 2541;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.