Геоморфологічні карти

 

Об’єктом зображення на геоморфологічних картах є рельєф поверхні літосфери (суші і морського дна). Рельєф можна характеризувати різноманітними кількісними, або морфометричними показниками (абсолютні і відносні висоти, густота розчленовування, кут нахилу поверхні і ін.). Подібні показники складають отримання морфометричних карт (по суті, гіпсометричні карти являють собою один із видів морфометричних карт). Особливості зовнішнього образу рельєфу, тобто характеру геометричних форм земної поверхні (рельєф рівний, увалистий, грядовий, горбистий і т.п.), відображаються на морфографічних картах.

Геоморфологічні карти мають істотне практичне значення. Вони використовуються при пошуках деяких корисних копалин, розробці заходів щодо боротьби з яроутвореннями, зсувами, при дорожніх, гідротехнічних і інших вишукуваннях.

Геоморфологічна карта повинна давати наукове й у той же час наочне уявлення про сукупність форм рельєфу – від самих значних до самих дрібних – і тим самим відображати взаємодію ендогенних і екзогенних чинників формування рельєфу Землі. Інакше кажучи, основними об’єктами зображення на загальній геоморфологічній карті є не окремі категорії форм рельєфу, а їхні закономірні сполучення або комплекси, тобто типи рельєфу.

Крім типів рельєфу, на карті показані коричневим крапом основні структурні елементи (залягаючі горизонтально або слабко дислоковані осадові породи платформ, складчасті структури різного віку і ін.), вік рельєфу (геологічні індекси, що позначають початок континентального розвитку типів і форм рельєфу і час основного рельєфоутворення), окремі характерні форми рельєфу суші (долини, каньйони, яри і балки, карсти і т.д.), типи берегів, типи розчленовування берегів і берегові форми, а також форми рельєфу і структурні елементи морського дна.

На геоморфологічних картах зображується рельєф земної поверхні і морського дна, де більша увага надається зображенню типів рельєфу і його морфологічних характеристик, зокрема таких як:

- розчленування рельєфу;

- співвідношення між абсолютними і відносними відмітками;

- карти при різних кутах нахилу.

При створенні геоморфологічних карт виникають певні труднощі:

- немає типізації форм рельєфу по групах:

· гористий (ерозійно-тектонічний);

· структурний (пластовий рельєф);

· скульптурний (денітаційні процеси);

· акумулятивний (дія льодовиків);

Геоморфологічні карти складають як польовим так і камеральним способом.

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 1135;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.