Тема 4. Карти населення і культури.

 

 

Карти населення

 

Види демографічних карт. Карти населення або так названі демографічні карти іноді відносять до групи економічних карт. Головний елемент отримання демографічних карт – населення (по грецькому „demos” – народ), тобто головна продуктивна сила, яка керує розвитком усієї економіки будь-якої країни. Без цієї вирішальної продуктивної сили неможливим був би розвиток виробництва. Ріст народонаселення, або його щільність, не визначають характеру суспільного ладу або розвиток суспільного виробництва, але є одним із важливих умов життя товариства. У зв’язку з цим великим значенням населення для розвитку економіки українська економічна географія уважно досліджує питання розміщення і характеристики населення, нерозривно пов’язуючи географію виробництва з географією населення. Остання є однією з поділів економічної географії. Подібно до цього іноді вважають демографічні карти одним із видів економічних карт.

На карті може бути відображене розміщення і не всього населення, а тільки його частина, наприклад проживаючого в містах і селищах міського типу, тобто міського населення. На карті можна показати розміщення людей якоїсь одної професії, національності і т.д., що у визначених умовах становить великий інтерес.

До демографічних карт відносяться також такі, на яких відображаються кількісні зміни в розміщенні населення за відомий проміжок часу, тобто динаміка росту або міграція населення. Ріст народонаселення або його спад можуть бути природними (як наслідок розходження між числом народжених і мертвих за той самий період) або механічними ( у результаті переселення з одних районів в інші). Зустрічаються й особливі карти, на яких кольоровими стрілками показуються шляхи міграції населення.

На багатьох картах міста виділені масштабними значками, пропорційними числу жителів і дані на фоні картограми щільності іншого населення.

 

 

Рисунок 4. Відношення долі літніх людей до всього населення США.

 

Відображення населення. Головне місце серед демографічних карт при відображенні слід надати картам розміщення усього населення, оскільки більше усього складаються карти саме такого отримання. Для їхнього упорядкування треба мати статистичні дані про кількість жителів по кожному населеному пункті або по одиницях визначеного територіального розподілу, наприклад по адміністративних районах. В другому випадку це можуть бути або абсолютні дані, або відносні, як показник щільності населення. Можливо упорядкування карт розміщення населення і методом картографічної генералізації на підставі інших (як правило, більш детальних) карт аналогічного отримання.

Географічне розміщення населення показується на спеціальних картах цієї тематики різноманітними способами, їхніми варіантами і сполученнями. Широко застосовується значковий спосіб.

Розподіл жителів по одиницях адміністративного або іншого територіального розподілу легко уявити і картограмою, поєднуючи, якщо необхідно, картодіаграмні фігури з забарвленням фону засобами картограми.

Трапляється, що автор або редактор карти вважають якийсь спосіб, хоча б значковий, найбільше підхожим для відображення географічних особливостей розміщення населення визначеної країни, але від застосування його слід відмовитися через відсутність придатних статистичних даних або по інших причинах. Відомі обмеження накладають і поліграфічні можливості.

Для того щоб бачити на карті, до якого саме населеного пункту відносяться точки, можна завдати легким пунктиром межі землекористування кожного з них.

Іноді на крупномасштабних картах сільські пункти показуються з позначенням дрібними чорними прямокутниками окремих будинків уздовж вулиць, причому кількість таких значків не дорівнює числу будинків, а значки тільки відзначають їхнє особливе розташування. Щоб не навантажувати карту зайвими штриховими елементами, хоча б і у виді точок, можна використовувати дані прямокутники для відображення чисельності населення, приймаючи кожний із них, допустимо, за 10 жителів. Такі значки можна назвати „стандартними будиночками” – у змісті однакового кількісного значення.

Проте такий метод передачі розміщення жителів зручний лише у відношенні сільського населення, а для міст і великих селищ, де переважно великі багатоповерхові будинки, він явно непридатний, тому що було б безглуздо заміняти зображення цілого кварталу суцільної забудови масою дрібних будиночків. Але можливе сполучення методу „стандартних будиночків”, що позначають населення сільських місцевостей, із виділенням і зафарбуванням особливим кольором кварталів міського типу або навіть контурів окремих значних кам’яних будинків. Усередині таких кварталів вписуються особливі точки достатньо значної ваги, кожна з яких буде означати, наприклад, п’ятдесят або навіть сто чоловік (проживаючих у цих будинках і кварталах). „Стандартні будиночки” особливо зручні при розсіяному характері розміщення сільського населення.

Інший шлях відображення на карті географічного розміщення населення – нанесення усіх без винятку населених пунктів масштабними значками у формі, скажемо, кружків. Площа кожного з них буде відповідати людності пункту, що зображується, тобто кількості жителів. При цьому найкраще прийняти неперервну абсолютну масштабність, домовившись, що площа кружка буде діаметром 1мм.

Наприклад: відображення розміщення населення „стандартними будиночками” (кожний будиночок дорівнює 10 чол.) буде дорівнювати 50 жителям. Розміри значків усіх населених пунктів будуть розраховані, виходячи з цієї підстановки масштабності. Втім, нерідко віддають перевагу довільній ступінчастій масштабності, що полегшує процес упорядкування карти і значно скорочує різницю між розмірами найменших і найбільших по розміру значків.

Для міст (оскільки саме вони як правило відрізняються великою людністю) і селищ міського типу можна застосувати інший колір значків, що чітко виділить їх серед сільських населених пунктів і дозволить завдавати останні на фоні значних значків міст. Щоб дещо зменшити їхні розміри, застосовуючи абсолютну масштабність і однакову підстановку її для всіх значків, можна рекомендувати зображувати міста не кружками, а кульками, і тоді при обчисленні їхній діаметр будемо витягати з показника людності, розділеного на підстановку масштабності не на квадратний, а кубічний корінь.

 

 

Рисунок 5. Карта побудована методом розмірних символів.

 

Наприклад: при підстановці масштабності 50 чоловік для міста, де 170 тисяч чол. населення, позначаємо міста не кругами 58,4 мм у діаметрі, а кругом діаметром тільки 15,0 мм.

Значковий спосіб зображення розміщення населення більш прийнятний при складанні спеціальних тематичних карт великих і середніх масштабів, що припускають позначення усіх або майже всіх населених пунктів. Якщо їхня густота не дозволяє позначити всі пункти з їхніми назвами, то дрібні пункти можна позначати значками і без назв.

При упорядкуванні більш дрібних по масштабу карт усі пункти, у яких менше визначеної кількості населення, можна відзначати на карті однаковими дрібними немасштабними значками, а інші пункти показувати значками різного розміру, пропорційно числу жителів. При генералізації зовсім дрібні поселення іноді випадає і зовсім відкидати. Інший напрямок генералізації – сполучення масштабних значків міст і інших значних пунктів зображення населення точковим способом або картограмою.

Ще один спосіб, придатний для крупномасштабних карт, - зображення в контурах населених пунктів щільності населення. У залежності від висоти цього показника, загальний контур населеного пункту зафарбовують із визначеною інтенсивністю, відповідно до прийнятої шкали.

При точковому способі кожна точка означає не один конкретний населений пункт, а графічно відображає на дрібномасштабній карті визначене число людей, що у дійсності мешкають, можливо, у декількох різних селищах, віддалених одне від одного. І навпаки, значний населений пункт на точковій карті якби роздрібнюється, оскільки зображується декількома розрізненими точками.

 

 

Рисунок 6. Карта побудована методом щільності точок.

 

Точковий спосіб більш придатний для районів із різкими коливаннями населення, наприклад для районів із сильно пересіченим рельєфом, де населення зосереджене по долинах рік і майже відсутнє у горах, для малообжитих тайгових просторів, де люди тісняться до рік, а лісові межиріччя майже безлюдні. І навпаки, для областей, заселених більш-менш рівномірно, точковий спосіб не рекомендується, оскільки невеличкі розходження в густоті точок на око майже не вловлюється, і карта здається невиразною.

Відображення національного складу населення. Географічне розміщення населення можна характеризувати на карті не тільки по його чисельності, але і по складу – національному, соціальному, діалектологічному, віковому або по інших ознаках. Дуже велике значення мають карти, що характеризують розміщення і склад населення по національній ознаці.

Національний склад населення в розрізі адміністративно-територіальних поділів легко відобразити способом картодіаграми, застосовуючи хоча б стопроцентні фігури.

Міграційні потоки звичайно відображають лінійними знаками (лініями напрямків).

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 1086;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.