Відображення вантажообігу транспортних шляхів.

Товарообмін можна відобразити і статистичними засобами. У залежності від складності і конкретних особливостей сюжету, він може бути поданий на одній картодіаграмі або розгорнутим на цілу серію картодіаграм або картограм.

До числа основних транспортно-економічних показників відноситься вантажообіг залізничних станцій, морських або річкових портів і пристаней і інших транспортних пунктів, відкіля починається або де закінчується прямування вантажів, де змінюється потужність і напрямок вантажопотоків або де вантажі перерозподіляються. Транспортні пункти можуть мати складні вузли, у яких переплітаються численні магістралі всіх родів транспорту.

Вантажообіг транспортного пункту складається із суми вантажів, що прибувають і відправляються.

Для картографування вантажообігу окремих пунктів найбільше підходить значковий спосіб. Площа значка розраховується в відповідності з обсягом вантажообігу даного пункту, причому у вигляді загального правила треба віддати перевагу абсолютній і безупинній масштабності значків.

Кожний значок повинен бути розділений на дві частини у співвідношенні між прибуттям і відправленням вантажів. Подальший розподіл кожної частини значка може бути зроблений у відповідності зі структурою вантажообігу за родами вантажів або за їхніми групами. Для більшої чіткості рекомендується робити значки складними – із двох частин, відповідно ввізні і вивізні. Наприклад, значок кожного пункту може складатися з двох півкіл, що стикаються своїми діаметрами. Можливо і роздільне відображення ввозу і вивозу по пунктах на двох рівнобіжних картах.

Відображення пасажирських перевезень. Наряду з перевезенням вантажів, транспорт обслуговує і пасажирські перевезення. Їх картографування цілком подібне з показом на картах вантажопотоків або вантажообігу, незважаючи на відмінність об’єктів. У складі атласів і окремо можна знайти чимало спеціальних карт, що відображають напрямки і розміри пасажирських перевезень, пасажирські напрямки по кожній із транспортних ліній, загальні співвідношення в переїздах між країнами або районами, відправлення і прибуття пасажирів по окремих станціях, портах або пристанях.

Передача електроенергії по проводах високої напруги звичайно відображається на картах не по фактичній кількості даної електроенергії, а по пропускній спроможності високовольтної мережі.

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.