Техніка безпеки при експлуатації електротехнічного обладнання електрохімічних виробництв.

1.В гальванічних цехах є силові електричні установки постійного та змінного
струму. Постійний струм для живлення гальванічних ванн має напругу – 3-12 В,
деколи використовується напруга до 60 В (тільки для оксидування алюмінієвих
сплавів в хромовій кислоті). Змінний струм використовується при напрузі 110 та
220/380 В
для роботи станків та транспортного обладнання, для освітлення та
електричного підігріву ванн.

Більшість технологічних операцій, де використовується напруга 3+12 В, є безпечними для обслуговуючого персоналу. Однак значну небезпеку для здоров'я робітників складає обладнання, яке працює на змінному струмі ( найбільш небезпечним для людини вважається змінний струм - частотою 50+60 Гц, силою 0.1 А та напругою більше 250 В). Тому в гальванічних цехах біля потенційно небезпечного обладнання вивішують попереджувальні та застережні плакати, написи та знаки.

2. При роботі з електрообладнанням найбільш небезпечним є двополюсний дотик до струмоведучих частин ( у випадку замикання електричного ланцюга тіло людини опиняється під повною лінійною напругою). Небезпечним є дотик до провідника, який знаходиться під високою напругою, якщо робітник стоїть на вологій або металічній підлозі.

3. Ураження електричним струмом характеризується високим процентом смертності та каліцтв. Воно характеризується - втратою свідомості, миттєвим судомним скороченням мязів, послабленням або повним припиненням серцевої діяльності та дихання.

Ураження робітників електричним струмом виникає внаслідок:

• несправностей та пошкоджень електрообладнання, провідників та пускачів;

• використання в сирих приміщеннях ламп та електричних приладів, що знаходяться під напругою 110-220 В;

• відсутністю або незадовільним станом електрозахисних засобів (заземлення, занулення та інші);

• відсутністю або невмінням у користуванні індивідуальних засобів захисту;

• невідповідності використованого обладнання умовам виробництва;

• недотриманням працівниками правил техніки безпеки.

.4. Небезпечним вважають не тільки струм високої напруги, але і малої. Тому потрібно обережно працювати з електрообладнанням, яке працює під напругою більше 36 В, особливо в гальванічних цехах. В таких приміщеннях прилади електричного освітлення повинні розміщуватись на висоті не нижче 2.5 м від підлоги; якщо за умовами технологічного процесу світильник повинен знаходитись нижче, тоді напруга його живлення повинна бути не вище 24 В.

Небезпека ураження електричним струмом визначається не тільки напругою, під якою знаходиться електрообладнання, але і умовами, при яких людина опинилась в контакті з приладами, які підключені до електромережі. Ці умови в електролітичних та травильних цехах вкрай небезпечні, тому працівники, котрі працюють з електрообладнанням при будь-якій напрузі, повинні дотримуватись заходів безпеки для захисту від дії електричного струму. Практично струм напругою в 12 В є небезпечним, особливо для робітників, які працюють в сирих приміщеннях.

5. Небезпечними є також статичні електричні заряди, джерелом утворення яких є процеси тертя. В приміщеннях, де встановлені вентилятори, є приводні ремінні передачі від електродвигунів, що є причиною утворення іскрових розрядів. Іскровий розряд при наявності органічного пилу в приміщеннях може призвести до вибуху та пожежі.

Для усунення іскрових розрядів застосовують наступні заходи:

- знімають з ремнів електричний заряд гребінками або щітками, які накладаються на ремені або розміщені поблизу;

- зменшують до мінімуму ковзання ременя на шківу.

6. Необхідним заходом, який забезпечує безпеку робітників, а також пожежо- та вибухобезпеку є заземлення електротехнічного обладнання (генераторів, моторів, перетворювачів струму, а також предметів, на яких можуть появитися при аваріях або при русі та терті - статичні електричні заряди.

Заземляти необхідно - трубопроводи, вентилі та інші металічні частини, які можуть опинитись під напругою.

7. У всього електрообладнання повинно бути огороджено рухомі деталі. Огородження виконуються з металічної сітки або встановлюють металічну чи деревяну загорожу. Огородження електродвигунів - обовязкове; на всі рубильники включення та виключення встановлюються кожухи; потрібно встановлювати кнопочні пускачі. Також виставляються попереджувальні плакати та написи.

8. Для захисту від електричного струму застосовують:

ізолюючі захисні засоби (штанги, інструмент з ізолюючими ручками, гумові рукавиці, гумові боти та галоші, ізолюючі підставки, гумові килимки);

переносні фіксуючі пристрої напруги та сили струму - трубки з неоновими лампами, кліщі з амперметром;

переносні тимчасові захисні заземлення, переносні огородження та плакати;

захисні засоби, від дії електргічної дуги, продуктів горіння та механічних ушкоджень - захисні окуляри, брезентові рукавиці, противогази.

Гумові боти та галощі не повинне лакуватись. Провіряти їх потрібно один раз в 6 місяців.

Гумові рукавиці повинні бути еластичними та достатньо тонкими, щоб було зручно виконувати ручні операції; водночас рукавиці повинні виконувати діелектричні функції. Перед використанням рукавиці провіряють на цілісність, надуваючи їх.

Інструмент з ізольованими рукоятками є надійним захистом від електричного
струму.

9. Включення струму при електричному підігріві електролітів та розчинів у
ваннах необхідно виконувати обережно. Руки робітника, що включає повинні бути
сухими або в гумових рукавицях.








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 965;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.