Заходи першої допомоги під час ураження електричним струмом

Перша медична допомога - це комплекс заходів, спрямованих на відновлення або збереження здоров'я потерпілих, здійснюваних немедичними працівниками (взаємодопомога) або самим потерпілим (самодопомога).

Найважливіше положення надання першої допомоги - її терміновість, чим швидше она надана, тим більше сподівань на сприятливий для стану здоров'я людини наслідок.

Заходи першої допомоги поділяють умовно на два етапи:

1 етап.

1.1.Звільняють потерпілих від дії електричного струму будь-яким способом: вимикають електричну установку, перерубують проводи, відтягують за сухий одяг, підставляють дошку, >1000 В – використовують боти, рукавиці, ізольовані штанги, кліщі, закорочують лінії електричних передач.

1.2.Визначають, в якому стані знаходиться людина.

1.3. Визначають характер та важкість травм, найбільшу загрозу для життя потерпілого і послідовність заходів щодо його рятування;

 

2 етап.

2.1. Потерпілому надають долікарську допомогу, виконують необхідні заходи з рятування потерпілого в послідовності терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів, здійснити штучне дихання, провести зовнішній масаж серця).

2.2. Підтримують основні життєві функції потерпілого до прибуття швидкої медичної допомоги

Згідно ПБЕ і ПТЕ – три методи надання штучного дихання:

- Метод Шеффера – допомогу надає одна людина. Потерпілого кладуть на живіт – натискають на спину в місці знаходження легенів – при цьому 900-1100 мл повітря надходить в легені потерпілого (голова повернута набік).

- Метод Сильвестра – допомогу надають дві людини. Потерпілого кладуть на спину, під шию підкладають валик і слідкують, щоб не провалювався язик. Перший робить махи руками, а другий натискає на грудну клітку. Цей метод малоефективний. Потерпілому надходить 500-600 мл повітря.

- Метод „рот в рот” або „рот в ніс” найкраще проводити через марлю, бинт. Під час проведення штучного дихання потерпілий знаходиться на спині. Одночасно з штучним диханням, якщо в тому є необхідність проводять закритий масаж серця – після кожного вдування роблять п’ять поштовхів на грудну клітку.

Весь персонал, що обслуговує електроустановки, електричні станції та електричні мережі, повинен не менше ніж один раз на рік проходити інструктаж з техніки безпеки при експлуатації електроустановок, з надання першої медичної допомоги, а також фактичне навчання з прийомів звільнення від електричного струму, виконання штучного дихання та зовнішнього масажу серця. Відповідальним за організацію навчання є керівник підприємства.

В місцях постійного чергування персоналу повинні бути:

- аптечка з необхідними пристосуваннями та засобами для надання першої медичної допомоги;

- плакати, присвячені правилам надання першої допомоги, виконання штучного дихання та зовнішнього масажу серця, вивішені на видних місцях.

 








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 802;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.