Визначення необхідного часу евакуації

Необхідний час евакуації людей tнб з приміщень виробничих будинків І, II, III ступенів вогнестійкості приймається залежно від категорії виробничих приміщень за вибуховою, вибухо- та пожежною небезпекою і їх об'ємом з табл. 13.1.

ПЛАН ЕВАКУАЦІЇ ЛЮДЕЙ З ГРОМАДСЬКИХ БУДИНКІВ. ЗМІСТ ПЛАНУ ЕВАКУАЦІЇ

Для забезпечення організованого руху людей в умовах вимушеної евакуації розробляють план евакуації людей переважно для громадських будинків.

Рекомендуються мати такий план і для виробничих будинків з масовим перебуванням людей. Він містить заходи, які забезпечують своєчасне оповіщення про пожежу чи аварію; виведення всіх людей з приміщення найкоротшими та безпечними шляхами; спокій і порядок при русі; порядок та послідовність евакуації майна та гасіння пожежі первинними засобами. Планевакуації складається з двох частин - текстової (інструкції) та графічної. В інструкції подаються обов'язки осіб, які здійснюють евакуацію, порядок виконання обов'язків. У графічній частині показані маршрут руху та відповідні пояснення до них.

Для складання плану евакуації призначають спеціальну особу чи створюють комісію (для великих об'єктів). До складу комісії входять голова пожежно-технічної комісії, заступник директора (завідувач) з адміністративно-господарської частини та начальник охорони об'єкта або начальник добровільної пожежної дружини.

Комісія чи спеціально призначена особа вивчає планування будинку, щоб з'ясувати можливі схеми руху людей при евакуації, а також шляхи для їх порятунку. Планування вивчають простим оглядом будинку, а на складних об'єктах - шляхом вивчення проектних матеріалів та розрахунків процесу евакуації.

При огляді будинку усувають всі порушення правил стану шляхів евакуації та евакуаційних виходів. Одночасно вивчають наявні акти та приписи протипожежних оглядів, щоб усунути порушення правил пожежної безпеки на шляхах евакуації. При відсутності розрахунку евакуації для театрів комісія робить його сама або запрошує спеціаліста. На основі вивчення планування, проектних та розрахункових матеріалів складають маршрути рухулюдей з різних приміщень.

Виходячи з конкретнихмаршрутів руху, комісія призначає відповідальних за безпечну евакуацію людей , оповіщення про пожежу та зустріч пожежної командни, а також за евакуацію майна та гасіння пожежі первинними засобами

При встановленні порядку евакуації майна комісія уточнює місці збереження документації та пожежонебезпечних матеріалів, а такождіючі та запасні в'їзди на територію установи для проїзду пожежних автомобілів.

Керівник затверджує план евакуації і оголошує наказ по установіпро вступ його в дію. Потім призначають термін вивчення і практичного опрацювання цього плану зі співробітниками установи. Вивчення плану полягає в загальному ознайомленні з ним, вивченні особами відповідальними за евакуацію, їх обов'язків; порядку виконання цих обов'язків, практичних навичок на умовній пожежі.

План евакуації складається у двох примірниках: один з нихвивішують у приміщенні, інший зберігають у справі.

Конщоль за вивченням плану евакуації навчанням персоналу покладається на керівника установи. Для обліку проведених занять та перевірки стану шляхів евакуації корисно завести спеціальний журнал. Практичне відпрацювання плану евакуації проводився особою, яка призначається адміністрацією установи.

Керівник установи зобов'язаний по мірі зміни обставин своєчасно вносити корективи у план евакуації, замінюючи працівників, якізвільнилися з установи, новими. При коректуванні плану керівник повинен ознайомити новоприбулих співробітників з їх обов'язками за планом евакуації під розписку.

Зміст інструкції до плану евакуації

На початку інструкції вказують особу, яка відповідає за евакуацію людей тамайна; його місцезнаходження в умовах можливої пожежі при аварії таспосіб оголошення початку евакуації.

Звичайно рішення про евакуацію приймає керівник об'єкта, а за йоговідсутності _ заступник чи керівник;.пожежної охорони об'єкта. У випадку прямої загрози рішення про евакуацію приймає будь-яка особа адміністрації об'єкта.

Велике значення має спосіб оголошення евакуації. Навіть за наявностісистеми евакуаційних виходів та шляхів, які відповідають усім вимогам безпеки, відсутність розпорядження та правильного оголошення про початок евакуації можуть призвести до згубнихнаслідків. Відомі випадки, коли засобами психологічної дії вдавалося зупинити паніку і забезпечити організованийвихід людей при пожежах у театрах. Відомі й інші випадки,коли фактично ніякої загрози для життя людей не було, однак вигук «Пожежа!» викликав паніку з людськими жертвами. Як правило, оголошення про евакуацію має робити офіційна особа. У плані евакуації має бути підкреслено, хто оголошує необхідність евакуації і що має бути оголошено. Не слід завжди говорити про правдиву причину евакуації, краще пояснити її технічною несправністю. При оголошенні про пожежу та організацію руху людей можливе використання радіотрансляційної мережі обєкта.

В інструкції до плану евакуації подасться обов'язки осіб адміністративного персоналу, які забезпечують спокійний та організованийрух людей, спосіб оповіщення про пожежу, а також порядок евакуації майна.

У плані евакуації вказані дії та обов'язки осіб обслуговуючого персоналу з гасіння пожежі первинними засобами Особи, які призначені для цієї мети, мають бути добре навчені правилам користування засобами гасіння пожеж, знати місця, де вони знаходяться, і діяти рішуче та швидко. У приміщеної, яке горить, якщо в ньому є газова мережа, необхідно якнайшвидше виключити газ.

Графічна частина плану евакуації

Ця частина плану являє собою план приміщень із зазначеними маршрутами руху евакуації людей (їх слід складати в масштабі 1 : 100 або 1 : 200). План будинку можна викреслювати в одну лінію. Напрям руху евакуаційних потоків позначають кольоровими стрілками. Для будинків складної конфігурації з різними комплексами приміщень креслиться кілька планів евакуації, для багатоповерхових будинків - плани евакуації по поверхахіз зазначенням маршрутів руху. При різному плануванні поверхів плани евакуації складаються окремо для кожногоповерху. Для поверхів, які мають однакову планіровку, складають один план із зазначенням поверхів, яких він стосується. На планах позначають приміщення (палата, аудиторія, балкон першого ярусу, коридор та ін.) цифрами або буквами. Нумерують також всі евакуаційні виходи та сходи. Це дозволяє просто позначити схеми руху. На плані евакуації показують двері у відкритому вигляді. При цьому важливо, щоб вони відкривалися по ходу руху. В іншому випадку необхідно перевісити двері по ходу руху людського потоку вбік виходу назовні. Якщо кремі евакуаційні виходи в нормальних умовах закриті, на плані пройом показують закритим і позначають місце збереження ключів. Іноді ключі від зовнішніх дверей зберігають у ящиках, які прикріпленідо зовнішньої стіни поряд з виходом. У цьому випадку наплані евакуації позначається розміщення ящика з написом «Ящик з ключами від зовнішніх дверей» (див. рис 13.4).

Рис. 13.4. Графічна частина плану евакуації,

Маршрут руху: І, 2, 3 і 4-йкласи, а також відвідувачі учительської і буфету виходять через рекреації у вестибюль, а звідти через вихід № 1 назовні. 5, 6, 7-й класи, а також відвідувачі кабінету лікаря виходять у зал, а звідти на сходи № 3, спускаються вниз і по виходу № 3 виходять назовні. 8, 9 і І0-й класи а також відвідувачі лабораторії і лаборантських виходять у зал, а звідти на сходи № 2, спускаються вниз і по виходу № 2 виходять назовні.

План евакуації склали:_____________________— /Дата/

Експлікація приміщень: 1 - вестибюль; 2 - рекреація; 3 - класи; 4- лабораторія; 5 - лаборантські; 6- зал; 7 – бібліотека; 8- приміщення для зберігання спортивногоінвентаря; 9 - учительська; 10 - кабінет лікаря; 11 - буфет; 12 - кубова; 13 - канцелярія; 14 - кабінет директора; 15 – туалети ; 16 - квартира сторожа. Місце збору - спортивний майданчик у дворі школи не ближче 30 м від стін будівлі.

 

При наявності іншого евакуаційного виходу на зовнішніх пожежних сходах його позначають у плані написом: «Запасний евакуаційний вихід». У пояснювальній записці до плану евакуації зазначають, у яких випадках треба користуватися цим виходом. Напрям руху при наявності інших евакуаційних виходів позначають по основних шляхах евакуації.

Контрольні питання

1. Яка послідовність розрахунку часу евакуації?

2. Наведіть категорії приміщень.

3. Який порядок розробки та впровадження плану евакуації?

4. Вимоги до графічної частини схеми евакуації.








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 2664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.