Застосування моноклональних антитіл

Найбільш широко використовуються моноклональні антитіла в медичній діагностиці. Розроблено сумки-укладання для постановки діагнозів. Якщо до антитіл приєднати радіоактивні або магнітоактивні матеріали й ввести їх у живий організм, то можна виявити в ньому патологічні зони. Такі МКА приєднуються до уражених хворобою клітин організму, а відповідні індикаторні матеріали дозволяють з’ясувати їхнє місцезнаходження.

МКА використовуються й у процесах очищення речовин. Сучасні технології засновані на приєднанні антитіл до твердої матриці носія. До них додають суміш молекул, що містить шуканий антиген. Потім комплекси антиген – антитіло відмиваються від домішок, не зв’язаних з матрицею. Після руйнування ковалентних зв’язків антиген – антитіло в розчині залишаються вільні антигени.

Якщо одержати антитіла певного типу й імунізувати ними тварину, то утворюються анти-антитіла (анти-ідіотипні антитіла). Вони діють на імунну систему як псевдоантиген і тому можуть бути використані для її стимуляції. На цьому принципі засноване одержання вакцин нового типу. Набори МКА можуть бути також призначені для боротьби з алергенами.

Моноклональні антитіла й “мічена” лікарська терапія. Передбачається, що велика різноманітність ракових захворювань зумовлена активацією ендогенних генів, викликана хімічними агентами, внутрішніми хромосомними перебудовами. Ці гени кодують певні білки, і тому ракові клітини можуть містити унікальні білки на поверхні клітини. Можливо, саме ці білки беруть участь у супресії росту здорових клітин. Інактивуючи ці білки, можна гальмувати ріст ракових клітин.

Завдяки високій специфічності МКА широко використовуються як зонди для точного визначення природи молекул поверхні клітин і клітинних органел. З їхньою допомогою також можна проводити детекцію активності ферментів.

Методи імуноферментного аналізу застосовують у діагностиці вірусних захворювань рослин. Це дозволяє скоротити час одержання безвірусного посадкового матеріалу, відбирати нові вірусостійкі сорти. При генно-інженерних експериментах можна швидко відбирати клони-продуценти.








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 848;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.