Механічна обробка осі та розточування коліс

Технологічний процес механічної обробки осі визначається її конструктивними особливостями і залежить від заданого обсягу випуску, який визначає тип виробництва, метод організації виробництва, вибір та наявність засобів технологічного оснащення.

Технологічна схема механічної обробки осі РУ1 для серійного виробництва представлена в таблиці 1.4.

Технологія обробки осі РУ1Ш відрізняється від обробки осі РУ1 тим, що на її торці свердлять отвори та нарізають різьбу в них під кріпильні болти торцевої шайби. Операція виконується на спеціальному горизонтально-свердлильному верстаті.

Для механічної обробки осей використовують автоматичні лінії, на яких є значна кількість спеціального обладнання. Бази обробки осі по ходу технологічного процесу постійно змінюються. На такій автоматичній лінії досягається висока продуктивність праці, забезпечується стабільність якості, але вона практично не застосована до змінювання продукції, що випускається і важко перебудовується майже при порівняно невеликих змінюваннях в конструкції осі.

Більш доцільною та перспективною є гнучка технологія, що переналагоджується, яка дозволяє швидко та ефективно перебудовувати виробництво на виготовлення нової продукції при збереженні високого ступеню автоматизації. Основами гнучкої технології стають розробка та впровадження гнучких автоматизованих виробництв та застосування автоматичних систем управління технологічними процесами, які припускають створення з типових уніфікованих гнучких модулів, що переналагоджуються, дільниць, ліній та підприємств у цілому.

 

 

Таблиця 1.4

Послідовність виконання операцій Обладнання, пристосування та умови виконання операцій
Відрізування кінців осі, свердлення та зенкування центрових отворів Центровально-відрізний півавтомат КЖ4250. Обробляють одночасно з двох сторін
Перенесення знаків маркірування і клеймування з поверхні осі на один з торців Набір клейм
Чернова обробка Гідро - копіювальний верстат 1А832. Обробляють одночасно з двох сторін
Фрезерування на торцях осі пазів та свердлення отворів під різьбу М12. Нарізання різьби М12х1,75 Фрезерно – свердлильний півавтомат. Обробляють одночасно з двох сторін
Чистова обробка поверхні осі Гідро - копіювальний півавтомат 1А833, 1Б833
Обточування галтелей, фасок та різьбових канавок Важкий токарний верстат 1М63, 1А64
Накочування середньої частини осі Півавтомат КЖ-18М, КЖ 1843
Накочування попередпідматочинних частин Півавтомат КЖ-18М. Накочують одночасно на двох сторонах
Накочування шийок та галтелей попередпідматочинних частин Теж саме
Шліфування шийок Безцентровий шліфувальний автомат. Шліфують почергово з поворотом осі
Шліфування поверхонь під різьбу М110Х4, розвантажувальних галтелей та перехідних радіусів Безцентровий шліфувальний автомат. Шліфують почергово з поворотом осі
Шліфування попередпідматочинних частин Теж саме
Накатування різьби М110Х4 Різьбонакатний автомат. Накатують одночасно на двох сторонах осі
Накатування підматочинної частини осі Спеціальний півавтомат КЖ 1842. Накатують одночасно на двох сторонах осі до параметра шершавості 1,25

 

Гнучкий модуль, що переналагоджується – це одиниця основного технологічного обладнання, що переналагоджується на групу виробів, оснащена устроями автоматичного програмного управління, змінювання інструменту, встановлення та знімання виробів, видалення відходів, контролю та підналадки режимів обробки. Дана одиниця обладнання може працювати автономно та вбудовуватися в систему більш високого порядку – лінію, дільницю.

Гнучка переналагоджувальна лінія, дільниця – сукупність двох та більше модулів, утворюючих лінію, дільницю, об’єднаних автоматизованими системами управління, транспортно-накопичувальними системами, що переналагоджуються на групу виробів в межах технічних можливостей обладнання.

Суцільнокатані колеса поступають з металургійних заводів на вагонобудівні заводи (ВБЗ) або вагоноремонтні заводи (ВРЗ) повністю обробленими по усьому профілю, за винятком чистової розточки отвору маточини колеса під запресування та проточування фасок.

Автоматизована лінія обробки коліс на ВБЗ умовно поділяється на чотири основних відділення: обміру та подавання коліс на лінію; автоматичного підбирання коліс парами по колу катання; механічної обробки; видавання оброблених пар коліс.

Чистова розточка виконується на спеціальних токарно-карусельних верстатах 1А501, а також на верстатах з числовим програмним управлінням 1512Ф3.

В умовах серійного виробництва колісних пар, при якому автоматизація обробки з гарантованими розмірами під натяг має першорядне значення, ефективно застосовувати гнучкий автоматизований переналагоджувальний модуль на базі токарно-карусельних верстатів з числовим програмним управлінням і відповідної транспортної системи автоматичного маніпулятора.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1161;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.