Платіжний баланс та макроекономічна рівновага

Платіжний баланс країни – статистичний запис усіх економічних операцій між резидентами певної країни та резидентами інших країн протягом певного відтинку часу. Платіжний баланс дозволяє систематизувати відносини країни із зовнішнім світом.

Функції платіжного балансу країни:

· інформаційна;

· аналітична;

· прогностична.

Баланси міжнародних розрахунків підсумовують співвідношен­ня грошових вимог та зобов'язань, надходжень і платежів країни і міжнародних економічних відносин. В залежності від мети використання складаються розрахункові, прогнозні, торгові баланси, баланси міжнародної заборгованості, платіжні баланси.

Розрахунковий баланс– співвідношення між грошовими вимо­гами та грошовими зобов'язаннями країни, що виникають внаслідок її торговельних, та інших (крім кредитних) відносин із країнами світу за певний період, або на певну дату. Розрахунковий баланс включає тор­говельний баланс, вивіз та ввезення золота, баланс послуг, витрати туристів і доходи від іноземного туризму, доходи від закордонних інвестицій і пов'язані з ними витратами. Розрахунковий баланс за певний період демонструє динаміку вимог та зобов'язань країни відносно інших. Дійсний стан валютно-фінансових відносин країни в цілому демонструє розрахунковий баланс на певну дату.

Прогнозний баланс відбиває очікуваний на певний період часу стан валютних розрахунків держави.

Торговельний баланс – частина платіжного балансу країни, що підсумовує співвідношення між експортом та імпортом.

Баланс міжнародної заборгованості відбиває співвідношення між кредитними активами та зобов'язаннями держави.

Усі операції, зв'язані з міжнародними розрахунками відобража­ються в платіжному балансі країни.

Платіжний баланс (ПБ) – статистичний звіт, у якому в систе­матизованому виді наводяться сумарні дані про зовнішньоекономіч­ні операції даної країни з іншими країнами світу за певний період часу. ПБ систематизує й дозволяє аналізувати стан і результати еко­номічних взаємин країни з іншими країнами світу.

ПБ відбиває потоки реальних і фінансових ресурсів. Останні показують розрахунки за постачання перших, а так само є самостій­ним напрямком руху економічних ресурсів.

Кожна операція в ПБ представляється двома записами, що ма­ють однакове вартісне вираження. Одна – кредит (із знаком +, гро­шові надходження), інша– дебет (із знаком – грошові витрати). Знаком « + » позначається експорт товарів і послуг, отримані дохо­ди й трансферти, скорочення фінансових активів, ріст зобов’язань. «–» імпорт товарів і послуг, оплачені доходи й трансферти, ріст фінансових активів, скорочення зобов’язань. Позитивне число в кредиті озна­чає зменшення запасів, а негативне число в дебеті означає їхній приріст.

 

Критерії та принципи розрахунку платіжного балансу:

· система подвійного запису;

· розрахункова одиниця, середньозважений курс;

· ринкова ціна;

· економічна територія країни;

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 947;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.