Клас Сцифоїдні медузи

До цього класу належать близько 200 видів, поширених виключно в солоних водоймах. Медузи мають складнішу будову, ніж поліпи, оскільки це плаваючі, рухливі організми, медузи на 98% складаються з води. Тіло їх прозоре, має форму дзвона або парасольки з опуклими та ввігнутими боками. У центрі вигнутої нижньої частини парасольки міститься ротовий отвір. Виштовхуючи воду з увігнутого боку парасольки, медуза дістає реактивний поштовх і рухається опуклою частиною парасольки вперед. Вода викидається завдяки скороченню м'язових відростків клітин ентодерми.

Нервова система характеризується утворенням скупчень нервових клітин гангліїв, розташованих навколо ротового отвору. У зв'язку з рухливим способом життя у медуз на відміну від поліпів вже є органи чуття. Вони знаходяться по краю дзвона в ропаліях - видозмінених щупальцях. Кожний із ропалій несе один статоцист. Він має вигляд замкненого міхурця, стінки якого вкриті чутливими нервовими закінченнями, а внутрішній вміст заповнений рідиною. Одна з клітин стінки міхурця видається в його середину особливим виростом, в якому розміщується вапняковий статоліт. Інші клітини стінок маютьчутливі волоски, що направлені до виросту із статолітом. До цих клітин підходять відростки нервових клітин нервового кільця. Є припущення, що статоцисти служать не лише органами рівноваги, але й стимулюють скорочення дзвона, про що свідчить той факт, що медуза з вилученими статоцистами перестає рухатися.

Органи зору розміщуються біля основи щупалець і мають вигляд очних плям, що складаються з чутливих та пігментних клітин. Дещо складнішу будову мають органи зору, представлені очними ямками. Тут зорові та пігментні клітини лежать у невеликому заглибленні ектодерми. Іноді таке заглиблення заповнюється драглистою речовиною, що виконує функцію лінзи. Так виникає кришталик, що концентрує промені світла на сітківці, функції якої виконують ретинальні клітини.

В клітинах ропалій розташовуються видовжені кристалики солі, які утворюють кристалічну решітку за допомогою якої медузи уловлюють коливання інфразвукових хвиль. Цим пояснюється здатність медуз заздалегідь відчувати наближення шторму і завчасно відпливати від берегів.

Гастральна порожнина закінчується шлунком, який має радіальні канали. Шлунок разом із каналами утворює характерну для медуз гастроваскулярну систему, що виконує функції травної та кровоносної системи.

Живляться медузи планктоном та маленькими рибами. Розмножуються медузи тільки статевим способом.

З яєць медуз, які формуються внаслідок запліднення, виходять личинки, вкриті війками. Ці личинки нагадують інфузорію туфельку і називаються "планула". Планули плавають у воді, після чого осідають на дно і перетворюються на поліпи — сцифістоми. Поліп брунькується і потім поділяється на окремі блюдечка-ефіри. Ефіри розпливаються в різні сторони і з них формуються медузи.Розміри медуз можуть коливатися від декількох міліметрів до 2,5 м у діаметрі парасольки. Наприклад ціанея, або північна корона має до 2 м діаметр парасольки і щупальця до 15 м завдовжки. Вона поширена у Баренцовому та Білому морях.

Звичайними представниками фауни Чорного та Азовського морів є аурелія та коренерот. Аурелія має парасольку до 40 см в діаметрі. По краях парасольки розташовані чисельні короткі щупальця. Ротовий отвір оточений чотирма довгими ротовими лопатями, які нагадують вуха віслюка, від чого і походить назва - вухаста медуза. На відміну від аурелії коренерот не має щупалець і жалкі клітини розташовані по всій поверхні опуклої частини його парасольки та на ротових лопатях. 'Зустріч з чорноморським коренеротом може завершитися сильними "опіками", спричиненими дією жалких клітин.

На Далекому Сході поширена невелика медузка хрестовичок. Діаметр її парасольки до 2 мм, але її отрута має нервово-паралітичну дію. Людина після контакту з цією медузою втрачає свідомість на 15 хв і може загинути, якщо поруч немає когось, хто витягне її з води.

Таким чином, кишковопорожнинні тварини, це ті, у яких впродовж ембріонального розвитку закладається два шари клітин розмежованих мезоглею. Характерною ознакою тварин цього типу є наявність кишкової порожнини, яка бере участь у перетравленні їжі.

Завдяки появі нервової системи кишковопорожнинні здатні реагувати на подразнення зовнішнього середовища у вигляді рефлексів.

Морські кишковопорожнинні представлені як поліпами, так і медузами, причому у них виражена зміна поколінь, що розмножуються статево (медузи) та вегетативно (поліпи).

Питання для самоконтролю

1. Чому предковою групою багатоклітинних вважають колоніальних джгутикових?

2. Порівняйте гіпотезу гастреї Е.Гекеля та гіпотезу фагоцители І.Мечникова. Що між ними спільного і чим вони відрізняються?

3. На які класи поділяють тип Кишковопорожнинні?

4. Які особливості будови та життєдіяльності гідри прісноводної?

5. Як пристосовуються до умов існування інші представники класу Гідроїдні поліпи?

6. Які види коралових поліпів ви знаєте?

7. Які види симбіозів актиній з іншими тваринами ви знаєте?

8. В чому особливість розмноження сцифоїдних медуз?

9. Перерахуйте найбільш поширених представників класу сцифоїдних медуз.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1938;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.