Клас Війчасті черви

Середовище існування. Клас Війчастих червів нараховує біля 300 видів морських та прісноводних тварин та досить незначну кількість форм, що мешкають у зволожених місцях суші. В переважній кількості це вільноіснуючі бентосні тварини, що ведуть, як правило, хижацький спосіб життя. Іноді зустрічаються паразитичні форми.

Зовнішній вигляд. Тіло їх видовжене, стиснуте в спиночеревному напрямку. Зовні все тіло покрите війками, з допомогою яких, а також завдяки скороченню м'язів, турбелярії рухаються. Поверхню тіла погортає одношаровий епітелій. Клітини епітелію можуть виділяти на поверхню тіла різноманітні речовини. Крім того на поверхні тіла відкриваються порами одноклітинні залози. Функції їхні різноманітні.

Слизові залози виділяють слиз, що полегшує рухи червів, секрети клейких залоз тверднуть у воді в своєрідні нитки, з допомогою яких черви можуть тимчасово прикріплюватись до підводних предметів, білкові залози продукують отруту, що захищає тварин від ворогів. В окремих епітеліальних клітинах спостерігаються особливі палички рабдити. При подразненні рабдитні палички викидаються з тіла у воду, де швидко набрякають, утворюючи слизову масу, що обгортає тварину. Вважають, що слизова маса містить отруйні речовини, які захищають війчастих червів від ворогів.

Під епітелієм розміщується базальна перетинка, яка утворюються з виділень епітеліальних клітин. Прикріплюючись до неї залягають шари м'язових волокон.

Верхній шар - кільцевий. Вісі м'язових клітин тут перпендикулярно до поздовжньої осі тіла тварини. При скороченні кільцевих м'язів тіло стискується. Під кільцевими м'язами знаходиться шар косих, або діагональних м'язів. Тут вісі м'язових волокон розміщені взаємно перпендикулярно та під кутом до кільцевих м'язів. Під діагональними м'язами залягає шар поздовжніх м'язових волокон. Всі м'язові шари представлені гладенькими м'язами. Сукупність війчастого епітелію з названими шарами м'язів утворює шкірно-м'язовий мішок. Крім названих груп м'язів, у війчастих червів є ще спинно-черевні м'язові волокна, скорочення яких обумовлює стискування тіла в спинно-черевному напрямку. Шкіряно-м'язовий мішок є своєрідною структурою, в якій розміщуються всі внутрішні органи. Плоскі черви не мають порожнини тіла. Проміжки між внутрішніми органами заповнені в них особливою тканиною - паренхімою, що є продуктом третього зародкового листка - мезодерми. В паренхімі знаходяться численні м'язові волокна спинно-черевних м'язів, залозисті та рабдитні клітини.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 834;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.