Клас Малощетинкові

Клас Малощетинкові черви налічує понад 5000 видів, поширені в грунті та прісних водоймах, трапляються у морях. В них немає парапо­дій. Пересовуються вони, звичайно, скорочуючи почергово шари кіль­цевих та поздовжніх м'язів. Закріплюються в грунті за допомогою 4 пар щетинок, розміщених на кожному сегменті. Представники цього класу гермафродити, для яких характерний прямий розвиток. Типовими пред­ставниками ґрунтової фауни є дощові черв 'яки. Свою назву вони отри­мали через те, що після дощів, коли вода заливає їхні ходи і вони не можуть дихати, дощові черв'яки в значній кількості виповзають на поверхню грунту. Ви будете розглядати цих тварин при вивченні теми тварин луків.

Дощові черв'яки відіграють значну роль у процесах ґрунтоутворення. По-перше, риючи ходи, вони розпушують ґрунт і полегшують проникнення повітря та води до кореневої системи рослин. По-друге, вони переміщують ґрунт, виносячи шари нагору і навпаки, По-третє вони збагачують ґрунт органічною речовиною, затягуючи у свої нирки відмерлі рештки рослин. Таким чином, наявність дощових черв'яків у ґрунті сприяє підвищенню його родючості і є показником стану ґрунту, на що вперше вказав Ч.Дарвін у 1881 році. Оскільки дощові черви відіграють важливу роль у ґрунтовому утворенні, і підвищенню родючості ґрунту, їх треба охороняти.

Прісноводні малощетинкові черви, наприклад, трубочник, є базою живлення для інших тварин. Його використовують як корм для акваріумних риб. Трубочники поширені на мулистому дні, де вони утворюють масові скупчення, що мають вигляд червонуватих "подушок". Назва цих червів пов'язана з утворенням навколо задньої частини тіла, яка висовується над ґрунтом, гнучкої трубки, що складається з мулових частинок, склеєних слизом черв'яка.

Клас П'явки нараховує біля 400 видів, представники цього класу поширені у прісних водоймах, морях, інколи трапляються на суходолі. Серед них є хижаки, які живляться дрібними тваринами (наприклад, черв'яками, молюсками), та кровососи, які живляться кров'ю хребетних тварин. П'явки характеризуються наявністю двох присосків (переднього, на дні якого розташований ротовий отвір, та заднього), відсутністю щетин, а також наявністю 33 внутрішніх сегментів. Представником цьо­го класу є медичка п'явка, яка отримала свою назву завдяки тому, що використовується у медицині. Слинні залози медичної п'явки вироб­ляють цінну речовину - гірудин, яка запобігає сіданню крові. Гірудин сприяє розсмоктуванню тромбів, що закупорюють просвіт кровоносних судин.

Травна система п'явок має бічні кишені шлунку, завдяки яким вона може накопичувати великі запаси крові, яка консервується за допомогою гірудину. Розміри тіла п'явки, яка насмокталася крові, значно збільшується. Завдяки цій особливості вони можуть тривалий час голодувати (від кількох місяців до одного року).

Медична п'явка живе у невеликих стоячих водоймах з мулким дном. Довжина її тіла може сягати 8-12 см. На темному стінному боці тіла є характерний малюнок з трьох пар іржаво-червоних або червоно-жовтуватих поздовжніх смуг. У природі вони живляться кров'ю земноводних та ссавців.

П'явки гермафродити, запліднення перехресне, кокон з яйцями закопують у ґрунт на суші, розвиток прямий.

Таким чином, порівняно з представниками інших типів, кільчасті черви мають вищий рівень організації: у них з'являється кровоносна система, ускладнюється травна, нервова система, присутня вторинна порожнина тіла.

Питання для самоконтролю

1. Виділіть істотні ознаки типу Плоскі черви.

2. Які особливості будови плоских червів свідчать про їхню єдність із кишковопорожнинними?

3. Які пристосування до паразитичного способу життя виникли у стьожкових червів?

4. Які особливості будови виникли у сисунів?

5. Які прогресивні ознаки в будові та функціях систем органів з'явилися у кільчастих червів в зв'язку з вільно існуючим способом життя?

6. Яка роль дощових червів у ґрунтоутворенні?

7. Які ознаки властиві багатощетинковим червам?

8. Як пристосувалися п'явки до напівпаразитичного способу

життя?

9. Які п'явки поширені в місцевих водоймах?








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1076;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.