Тема. Типи Червів

План

1. Тип Плоскі черви. Підвищення рівня організації у порівнянні з кишковопорожнинними.

2. Різноманітність плоских червів (клас Війчасті, Клас Сисуни, клас Стьожкові черви).

3. Тип Первинопорожнинні або Круглі черви. Загальна характеристика типу. Клас Нематоди.Найпоширеніші паразити людини,рослин, тварин. Особливості будови та розвитку паразитичних червів у зв’язку із способом життя. Поняття про гельмінтози і біологічні основи їх профілактики.

4. Тип Кільчасті черви. Прогресивні риси кільчастих червів. Класи Малощетинкові та Багатощетинкові. Особливості будови та розвитку у зв’язку з способом життя. Різноманітність представників. Значення червів у грунтоутворенні.

1. Тип Плоскі черви. Підвищення рівня організації у порівнянні з кишковопорожнинними.

До цього типу належать примітивно організовані двобічносиметричні тришарові тварини, що ведуть різноманітний спосіб життя. Більшість з них є паразитами людини, свійських та диких і тварин. Вільноіснуючі представники типу поширені у морях та прісних водоймах. Зрідка зустрічаються у вологих місцях суходолу. Довжина тіла плоских червів складає від долі міліметра до 30 м (наприклад, у стьожака кишечника кашалотів).

У плоских червів, на відміну від кишковопорожнинних, значно ускладнена організація. Наведемо найхарактерніші особливості типу.

1. Двобічна симетрія тіла. По-справжньому вона проявляється вперше у плоских червів, хоча у деяких представників всередині зберігається променева симетрія, що була характерна для кишковопорожнинних.

2. Плоскі черви - тришарові тварини. В процесі ембріонального розвитку в них відбувається закладка трьох зародкових листків ектодерми, що дає початок шкірі та похідним від неї, ентодерми, з якої формується кишечник з залозами та мезодерми, що закладається між двома першими шарами.

3. Наявність шкірно-м'язового мішка, який формується з одношарового епітелія та розміщеними під ним кількома шарами м'язів.

4. У плоских червів відсутня порожнина тіла. Простір між стінками тіла і внутрішніми органами заповнений паренхімою, що утворюється третім зародковим листком - мезодермою. Паренхіма виконує різноманітні функції: опорну, нагромадження запасних поживних речовин, виділення тощо.

5. Травна система плоских червів має примітивну будову і складається лише з двох відділів - передньої ектодермальної кишки та середньої, ентодермального походження, яка закінчується сліпо. Це означає, що надходження їжі до організму та дефекація неперетравлених решток відбувається через ротовий отвір. Така будова травної системи, особливо в тих випадках, коли середня кишка розгалужена, нагадує травну систему кишковопорожнинних тварин. У паразитичних форм травна система може повністю редукуватися.

6. Вперше в плоских червів з'являється спеціалізована система органів виділення, яка складається з системи розгалужених канальців, що замикаються в паренхімі особливими зірчастими клітинами, від яких у їхній просвіт спрямовані війки. Завдяки роботі цих війок, продукти виділення проганяються крізь систему канальців і виводяться назовні через видільні пори. Ці органи мають назву протонефридії.

7. Оскільки дихальна система у плоских червів відсутня, дихають вони усією поверхнею тіла, а для тих, що паразитують у внутрішніх органах людини або тварини, властиве анаеробне дихання. Це здатність організму розщеплювати складні органічні сполуки до простих без участі кисню з метою отримання енергії для життєдіяльності.

8. Кровоносної системи ці тварини не мають.

9. Нервова система представлена парними скупченнями нервових клітин (мозковими гангліями) на передньому кінці тіла. Від них відходять нервові тяжі, з'єднані між собою поперечними перемичками (комісурами). Органи чуття краще розвинені у вільноіснуючих видів, у яких вони представлені очима, органами рівноваги та системами дотику (нерухомі війки, до яких підходять нервові закінчення).

10. Статева система плоских червів, що є в переважній більшості гермафродитами, має складну будову. Гермафродити — це організми, які містять і жіночу і чоловічу статеві системи. Чоловіча статева система утворена сім'яниками, від яких відходять статеві протоки, та парувальним органом, який переносить чоловічі статеві клітини до жіночої статевої системи. Жіноча статева система представлена яєчниками, які продукують яйцеклітини, допоміжними залозами та системою статевих протоків. Запліднення у плоских червів внутрішнє. Воно може бути перехресним (між двома різними особинами одного виду) або відбувається внаслідок самозапліднення (у однієї особини).

У більшості вільноіснуючих плоских червів розвиток прямий (з яйця вилуплюється молода особина, схожа на дорослу). Паразитичні форми мають непрямий розвиток, у процесі якого личинка зазнає значних перетворень. При цьому для життєвого циклу багатьох паразитичних видів необхідною є зміна хазяїв - одного чи двох проміжних в яких відбувається нестатеве або партеногенетичне розмноження. Основним господарем є організм, в якому відбувається статеве розмноження паразита, а проміжним є організм, в якому відбувається нестатеве розмноження.

До типу плоских червів належать класи:

1. Війчасті черви, або Турбелярії.

2. Ксенотурбеліди.

3. Гнатостомуліди.

4. Сисуни, або Трематоди.

5. Аспідогастреї.

6. Моногенеї.

7. Стьожкові, або Цестоди.

8. Гіркотиліди.

9. Амфіліноїдеї.

Ми розглянемо лише найважливіші з них: Війчасті, Сисуни та Стьожкові.

2.Різноманітність плоских червів (клас Війчасті, клас Сисуни, клас Стьожкові черви).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1617;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.