III. Клас Коралові поліпи

До цього класу належать морські тварини виключно поліпоїдні форми. Коралові поліпи здебільшого утворюють великі колонії, для підтримування яких в процесі еволюції розвинувся міцний вапняковий скелет.

Розрізняють дві великі групи коралових поліпів: восьмипроменеві (мають 8 щупалець) і шестипроменеві (кількість щупалець кратна 6). Рот веде в ектодермальну глотку, вкриту війчастим епітелієм. Вієчки постійно рухаються і женуть воду в кишкову порожнину, розділену перегородками, кількість яких у 8-променевих - 8, а 6-променевих - 6.

Живляться коралові поліпи планктоном, органічними рештками, що є у морській воді. Жертвами актиній стають риби, рачки.

Розмножуються брунькуванням, або статевим способом. Із заплідненого яйця розвивається личинка планула, яка схожа на інфузорію-туфельку і вкрита війками.

З часом планула прикріплюється до субстрату і перетворюється у поліп, а з нього формується колонія.

У тропічних і субтропічних частинах Атлантичного, Індійського і Тихого океанів поширені мадрепорові коралові поліпи з добре розвиненим вапняковим скелетом. Вони беруть участь в утворенні берегових рифів, бар'єрних рифів, що тягнуться вздовж берега на певній відстані від нього, та атолів-кільцеподібних коралових островів. із рифоутворюючих коралів добувають вапняк, який використовується як будівельний матеріал.

Скелет червоного корала, який поширений у Середземному морі та Атлантичному океані, поблизу Канарських островів, має різні відтінки - від світло-рожевого до темно-червоного, майже чорного. Вони використовуються для виготовлення ювелірних прикрас.Поодинокі кораловіполіпи - актинії - позбавлені скелета. Вони яскраво забарвлені і нагадують фантастичні квіти. Тому їх називають анемони моря. Актинії можуть вступати в симбіотичні відносини з іншими тваринами. Так певні види актиній розташовуються на черепашках раків-самітників і захищають раків від ворогів. З іншого боку актинія використовує рака як засіб пересування, а також поїдає залишки його їжі. Один із середземноморських крабів завжди тримає у клешнях двох актиній, які слугують йому для захисту і для захоплення їжі: актинії ловлять здобич своїми щупальцями, а краб її відбирає.

Актинії існують у симбіозі із рибками-клоунами. Ці рибки ще мальками труться біля щупалець актинії і у них виробляється імунітет на отруту. Рибка-клоун вступає в суперечки з іншими рибами і підманює їх під щупальця актинії. Актинія захоплює обидві риби, але рибка-клоун легко випливає з-під щупалець, а інша гине і актинія її поїдає.

Актинії можуть розмножуватись поділом на двоє. Інші коралові поліпи розмножуються тільки статевим способом.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1114;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.