Одночасна рівновага на товарному і грошовому ринках: модель IS-LM для закритої економіки

У зазначеній моделі IS - інвестиції–заощадження; LM – ліквідність–гроші (L- попит на гроші, М – пропозиція грошей). Ця модель взаємозв’язку товарного та грошового ринків, розроблена англійським економістом Джоном Хіксом у його праці “Вартість та капітал” (1939 р.) та американським вченим Елліном Хансеном.

Графік рівноваги на двох ринках (товарів та грошей)

 

Точка перетину IS та LM відповідає подвійній умові грошової рівноваги: по-перше, рівновазі заощаджень (З ) та інвестицій (І); по-друге, рівновазі попиту на гроші (L) та їхній пропозиції (М). Подвійна рівновага встановлюється в точці Т, коли ІS перетинає LM.

Перетин кривих ІS-LM показує значення процентної ставки та рівня доходу, за яких забезпечується стан рівноваги як на ринку товарів, так і на ринку грошей.

 

ВИСНОВКИ

1. Вся сукупність готівкових і безготівкових грошей становить грошову масу. Грошовий ринок – це ринок короткострокових кредитних операцій, на якому попит на гроші та їх пропозиція визначають рівень процентної ставки (тобто ціну грошей).

Рівновага на грошовому ринку - ситуація, коли кількість грошових коштів, які пропонуються, та кількість грошей, що хочуть мати на руках населення і підприємці, дорівнюють одна одній.

3. Банківська система – сукупність банківських установ, які функціонують на території даної країни. В Україні вона має два рівні: Національний банк та комерційні банки.

4. Грошово-кредитна (монетарна) політика – система заходів, з допомогою яких держава здійснює грошову пропозицію та регулювання грошової маси для стабілізації економіки. Регулювання грошової маси центральний банк здійснює через такі методи: операції на відкритому ринку; змінення рівня мінімальної резервної норми та змінення облікової ставки.

5. Модель IS-LM, розроблена англійським економістом Джоном Хіксом та

американським вченим Елліном Хансеном, відображає взаємозв’язок товарного та грошового ринків.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1099;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.