Мікроскопічна характеристика соляних порід

Кам’яна сіль, представлена переважно галітом. В шліфах у паралельному світлі порода переважно прозора, безколірна. Наявність домішок надають їй сіруватий або буруватий відтінок. При схрещених Ніколя порода повністю гасне, лише домішки сульфатів виділяються яскравими кольорами інтерференції. Структура переважно крупно- і середньозерниста. В силу високої розчинності галіт, як і інші солі зустрічається в шліфах спеціального виготовлення.

Сульфатні породи – гіпс та ангідрит. Гіпс в шліфах представляє собою безколірні таблитчасті, призматичні або голкуваті кристали, утворює часто волокнисті, радіально-променисті пучки або зернисті агрегати, показник заломлення 1,520-1,530, сила подвійного променезаломлення невелика: 0,009-0,010, що в шліфах відповідає білому інтерференційному забарвленню першого порядку. Цим самим він нагадує кварц, який одноосний, а гіпс – двоосний додатний.

Ангідрит під мікроскопом безколірний прозорий мінерал призматичної, таблитчастої, волокнистої форми, нерідко утворює агрегати радіально-променистої і сферолітової форми, а також однорідні зернисті маси. Показник заломлення змінюється від 1,570 до 1,614, сила подвійного променезаломлення досягає 0,044, завдяки чому інтерференційне забарвлення високе, спостерігаються смужки – жовті, червоні, сині до зеленого третього порядку, що нагадує мусковіт, але спайність в ангідриті менше помітна в двох напрямках під прямим кутом.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 546;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.