Оцінка сумарного впливу тренувальних навантажень

Після певного часу занять у спортсменів виникає природне бажання переконатися, що тренувальна програма є дієвою і в організмі відбуваються позитивні зрушення, тобто, спостерігається оздоровчий ефект від занять ходьбою.

Для оцінки впливу тренувальних навантажень на організм за певний відрізок часу можна використовувати наступні прості та доступні методики.

а) ортостатична проба;

Поширеним варіантом такого тестування є ортостатична проба. Для її проведення необхідно полічити пульс в положенні лежачи, заздалегідь полежавши спокійно 3-5 хвилин або, ще краще, робити це вранці, після прокидання, не встаючи з ліжка. Потім слід швидко встати і зразу ж знову полічити пульс. У міру зростання тренованості різниця між першою і другою величиною повинна зменшуватися, що буде свідчити про адаптацію організму до навантажень та покращення функціонування серцево-судинної системи.

б) проба дозованим навантаженням:

Оцінку сумарного впливу занять за певний період, наприклад, за тиждень або місяць, можна отримати, якщо провести функціональну пробу організму з дозованим навантаженням. Таким навантаженням може бути, наприклад, 20 присідань, які треба виконати за 30 секунд.

Перед початком проби слід заміряти пульс в стані спокою. Потім, контролюючи час за секундною стрілкою годинника, швидко виконати 20 глибоких присідань, уклавшись в 30 секунд, і тут же знову полічити пульс.

У здорових, але нетренованих людей він збільшується на 70-90 % і відновлюється до початкового рівня протягом 2-3 хвилин. У міру зростання тренованості пульс після дозованого навантаження повинен частішати тільки на 30-50 відсотків і відновлюватися за 1-2 хвилини.

Більш точну оцінку ефекту занять для організму спортсмена за тривалий період тренувань можна здійснити лише за допомогою інструментальних методик в умовах лабораторії чи медичного закладу

.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 742;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.