Закінчення інтерв'ю

Закінчивши інтерв'ю, інтерв'юєр повинен подякувати респондентові. Бажано, щоб ваша подяка була відображена в запису. Не варто йти відразу, не поговоривши з респондентом на повсякденні теми. Можна розповісти небагато про себе, про свою роботу, якщо ви вже не зробили цього на початку.

Це також час для обговорення проблем копірайту та заповнення документів. Письмова згода на використання запису є обовязковою. Водночас, завджи намагайтеся уникати застережень. Якщо уникнути їх неможливо, завжди вимагайте встановлення терміну заборони.

Ви також можете виявити інтерес до старих фотографій та документів. Перш ніж піти, залишіть адресу та номер телефону, за яким з вами можна звязатися і чітко поясніть, чи маєте ви плани повернутися для продовження інтервю, чи ні.

Напишіть короткий вступ, з описом ситуації інтервю. Вступ має включати: імя респондента і інтервюера, дату і місце сесій інтервю, ціль інтервю, обставини інтервю, характеристику інтервю, важливі аспекти обговорення, інші доречні спостереження, зроблені в процесі запису.

Складіть список характерних імен, місць, жаргонних слів і фраз для кожного запису.

Під час інтерв'ю респондент, можливо, поділився дуже дорогими для нього спогадами, і у нього не повинно залишитися почуття, що його просто використовували в чужих цілях. Розмова на нейтральні побутові теми допоможе пом'якшити інформантові різкий перехід з минулого в сьогодення.

Дуже часто в самий останній момент, вже після закінчення інтерв'ю, інформант згадує щось важливе. Тому краще не вимикати магнітофон до самого відходу. Якщо ж все-таки з якихось причин доповнення, зроблені респондентом в останню мить, не вдається записати на плівку, то необхідно запам'ятати сказане як можна точніше і, як тільки трапиться нагода, записати почуте. Якщо у дослідника є підстави вважати, що інформант може розповісти ще багато цікавого, необхідно домовитися про проведення ще одного інтерв'ю.

Після повернення з інтерв'ю бажано, щоб дослідник якнайскоріше зробив усі необхідні записи (в першу чергу про те, що було сказано інформантом без запису на магнітофон, а також про враження про інтерв'ю і респондент, манеру його мови, особливості невербальної комунікації і т. д.). Дуже корисно, якщо дослідник проаналізує помилки, допущені під час інтерв'ю, - це допомагає розвивати навички проведення майбутніх інтерв'ю.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 500;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.