Емоційний фон інтервю

Загальною порадою є підтримання позитивного ставлення до інформантів і того, що вони повідомляють. Цього не легко дотриматися, якщо ви записуєте інтервю з людиною, чиї цінності викликають у вас відразу. Це не означає у цьому випадку, що ви маєте прийняти точку зору інформанта, це означає, що ви маєте слухати і ставити питання не дозволячи собі сформувати відразу власне ставлення до почутого. Ваше завдання в цьмоу випадку не судити а зрозуміти.

Не шкодуйте часу на попередні дослідження. Ви не маєте хизуватися своїми знаннями, і тим більше не маєте намагатися чомусь навчити інформанта, але він має відчувати, що ви знаєте, про що з ним говорите, і що ви серйозно ставитеся до того, що ви вивчаєте.

Якщо в ході інтервю зустрічаються нові, незнайомі для вас терміни, обовязково перепитайте їх значення. Ці поради мають вам допогти добитися співраці інформанта. Однак ще важливіше для успіху інтервю, добре відчувати почуття інформанта, демонструвати йому свою емпатію – співпереживання. «Я можу уявити що ви відчували».

Що може зруйнувати психологічний контакт? Недостатня чуйність і неувага до почуттів інформанта (куди ви їхали?). Найменші прояви незгоди чи негативного ставлення також будуть помічені інформантом і можуть дуже ускладнити інтервювання. Найбільш вірогідним способом передачі ваших оцінок виступають невербальні сигнали. Слід намагтися контролювати мову свого тіла. Зверхній тон або вперте небажання відійти від плану інтервю також можуть мати негативний ефект.

Коли ж інтервюер демонструє інтерес і повагу, прагнення зрозуміти інформанта і чуйність до його емоцій, цілком можливо, що йому вадсться підштовхнути інформанта до справжнього партнерства. Спредлі визначив партнерство в інтервюванні як прийняття інформантом ролі вчителя інтервюера. Йоу визначає партнерство як відчуття відповідальності за результат інтевю з боку інформанта.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 432;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.