Лекція № 4. ОПЕРАЦІЙНІ СИСТЕМИ У МЕДИЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ КЛАСУ WINDOWS.

1. Види інформаційних технологій.

1.1 .Системні програми - призначені для управління пристроями комп'ютера та обчислювальними процесами. їх поділяють на такі групи:

1.1.1. Операційні системи (-MS-DOS, Windows, Unix) – необхідний компонент будь-якого комп'ютера. ОС- це сукупність програм, які призначені для керування ресурсами комп'ютера й обчислювальними процесами, а також для організації взаємодії користувача з апаратурою.

1.1.2. Програмн-оболонки – забезпечують зручний спосіб спілкування з комп'ютером (Norton Commander, FAR).

1.1.3. Утиліти – допоміжні програми, призначені для обслуговування дисків, резервування, захисту від вірусів тощо.

1.2. Прикладні програми призначені для використання комп'ютера для розв'язання задач певного типу.

1.3.Інструментальні системи - для створення нових програм, мови програмування.

 

2. Особливості Windows.

ОС бере на себе функції керування обчислювальними процесами і ресурсами комп'ютера: дисками, пам'яттю, мишею, принтером тощо. ОС- це «посередник» між комп'ютером і користувачем. Інтерфейс Windows називають графічним інтерфейсом - він використовує графічні можливості монітора. Всі команди видаються операційній системі шляхом простих маніпуляцій з вікнами, кнопками, меню, списками, тощо.

Windows забезпечує узгодження ПК з периферійними пристроями і з програмним забезпеченням.

Програма, що працює під керуванням операційної системи Windows, називається Windows-додатком.

Windows- багатозадачна система, завдяки чому ми можемо завантажувати одночасно декілька програм і вільно переходити від однієї до другої.

У Windows пропонується уніфікований інтерфейс не тільки для самої ОС, а й для всіх Windows-додатків. Цей інтерфейс характеризується єдиними правилами роботи в ньому. Завдяки цьому користувач, вивчивши роботу одного додатка, може без особливих зусиль засвоювати всі подальші Windows-додатки.

 

3. Основні терміни й об'єкти Windows.

Вікно - прямокутна ділянка на екрані, що призначена для введення інформації від користувача і виведення інформації, отриманої програмою.

Діалогове вікно - невелике вікно, призначене для взаємодії користувача з програмою.

Папка - сховище різних об'єктів: файлів, інших папок, образів дисків, принтерів тощо. Папки позначаються жовтим прямокутним з виступом у лівому верхньому куті. Серед усіх папок, які є існують такі, що необхідні для роботи самої системи Windows - системні папки.

Об'єктом будемо називати будь-який елемент інтерфейсу: значок, меню, список, вікно.

Після завантаження Windows на екрані ми бачимо зображення, яке називається „Робочій стіл". На ньому розташовано багато значків папок, додатків. Серед усіх значків є такі, що мають внизу маленький квадратик з чорною стрілкою - це ярлики. Без стрілки - системні папки. Без них комп'ютер не може працювати. Вони символізують основні ресурси вашого ПК.

Ярлик - це невеликий файл (до 1 Кб), що містить картинку-піктограму і посилання на будь-який об'єкт (програму, документ, папку та ін.). Він створюється користувачем.

Контекстне меню об'єкта - викликається правою кнопкою миші та містить список можливих дій, які можна виконати з даним об'єктом.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 847;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.